Forfatteren har i mange år hatt en stor interesse for selfangst og ishavshistorie. Alme har også en sesong som fangstmann om bord i «Polarstar» og har gått i turistfart på Svalbard.

Fakta og fiction

– Boken er blitt en god miks av fakta og fiction. Min store inspirator var ishavsskipper og reder Paul Stark. Meningen var at jeg skulle skrive en biografi om hans liv, men da han døde, ble planen lagt på is.

Johannes Alme forteller at han lenge har gått svanger med boken som i kveld blir presentert for ishavsfolk og andre interessenter i Tromsø.

Sentral skikkelse

– La meg si det slik: Skipperen i handlingen er Paul Stark. Som eier av «Polarfart», var han en legende i fangstmiljøet.

– Jeg lærte Paul å kjenne gjennom mange og dyptgående samtaler. Derfor legger jeg heller ikke skjul på at han er hovedpersonen i handlingen. De øvrige personene og fartøyene er oppdiktet.

Dramatisk roman

Johannes Alme sier at boken er mer enn en fortelling.

– Jeg vil karakterisere den som en dramatisk, historisk roman fra ishavet. Og den er ikke bare for ishavsfolk og sjøfolk generelt. Jeg tror mange vil identifisere seg med handlingen og mannskapet. Tross alt har de fleste – i alle fall de med noen år på baken – hørt historier fra ishavet og fangstmiljøet. Og så vidt jeg vet, jakter tromsøfolk på kobbesveive hver vår når skutene kommer tilbake.

To faktabøker

Alme har i tillegg til «Fangstmannen – ei fortelling fra ishavet» også gitt ut faktabøkene «Min Sommer på Svalbard» og «Ishavsfolk si erfaring».

– I arbeidet med disse bøkene, saumfarte jeg ishavsmiljøet etter opplysninger. Da kom jeg i samtaler med mange i Tromsø. Mye av det jeg ble fortalt, inngår i handlingen av «Fangstmannen», sier 48-åringen.

hovedpersonen: Avdøde Paul Stark – ishavskipper og reder – kan identifiseres med hovedpersonen i romanen.