Kirsti Sparboe fyller 70 år

– Det har vært et rastløst liv

Tromsøs ubestridte artist-diva nummer én, Kirsti Sparboe, fyller 70 år i dag.

JUBILANT: Tromsøs ubestridte artist-diva Kirsti Sparboe fyller 70 år i dag. Foto: Knut Jenssen 

kultur

Feedback fikk en prat med Sparboe fra hennes hjem i Skåne i Sverige.

– Jeg er en type som ikke ser meg så mye tilbake, men jeg har levd et fantastisk liv som artist, sier jubilanten.

– Alt har vært høydepunkter

Sparboe platedebuterte allerede som 17-åring i 1964 med singelen «Frankie Boy»/«Ballerina». Via en opptreden med Tromsø-bandet The Caravans, og som følge av drahjelp fra Arthur Arntzen, ble hun tilbudt kontrakt av musikkmogulen Arne Bendiksen.

De to neste tiårene deltok Sparboe i en enorm mengde produksjoner, både som sanger og skuespiller. Hun er fortsatt aktiv, og spiller to konserter på Kulturhuset i Tromsø i mai til neste år.

– Du platedebuterte for hele 52 år siden. Hva er ditt beste minne fra artistkarrieren?

– Det er nesten håpløst å svare på, du. Film, teater, musikk – alt har vært høydepunkter. Samtidig har jeg i perioder levd med et stort arbeidspress, som har gjort en del ting litt vanskelig. Selv om jeg fortsatt er aktiv, har jeg blitt bedre til å skille hjemmetid og jobbtid. Naboen min sier: «Kirsti, når du er hjemme – da er du veldig hjemme», sier Sparboe før hun bryter ut i latter.

Les hva Tromsøs musikkvitere sier om Kirsti Sparboe

Gode minner med Wesensteen

– Det har vært veldig fine opplevelser de gangene jeg har spilt på Hålogaland Teater! Der har jeg spilt alt fra Ole Brumm til mørk komedie. Tida med «Wesensteen» – hvor vi gjorde konserter, revy og TV-serier – har jeg også veldig gode minner fra.

– Du har også hatt fjorten bidrag i Melodi Grand Prix, deriblant fire norske vinnerlåter og tre opptredener i den internasjonale finalen. De to siste er norske rekorder, mener jeg å huske. Hvor stolt er du av disse bidragene?

– Er det rekord? Jeg synes i alle fall at det var morsomt å være en del av det. Jeg sto ikke der og tenkte på at det var millioner av mennesker som så på, men satte pris på øyeblikkene.

– Har gått den gamle skolen

– Hvor viktig var Arne Bendiksen i starten av karrieren din?

– Arne Bendiksen har vært veldig viktig for meg. Jeg hadde en ganske voldsom start på karrieren, med mange plateinnspillinger og turneer – som nok ikke hadde vært å anbefale for alle. Det var en tøff bransje, og den er sikkert tøff i dag også, men jeg gikk på mange måter den gamle skolen.

– Det har vært et rastløst liv. Da jeg begynte å jobbe mer med teater, tenkte jeg at det skulle bli litt roligere, med mer tid hjemme. Men jeg fikk jo engasjementer over alt, og med prøver, forestillinger og turneer, ble det mye hotelliv. Men jeg har vært heldig som har fått oppleve så mye.

LES OGSÅ: Oj, oj, oj! Nå returnerer denne legenden til tromsøscenen

– Er tross alt nordlending

– Du har vel hatt noen utfordringer på hjemmebane også? Nå i de siste årene med en mann med Alzheimers.

– Ja, det har vært en totalforandring i livssituasjonen. Vi skulle jo bli gamle sammen, og selv om Terje flyttet inn på et pleiehjem som bare ligger fem minutter unna, kan jeg føle meg litt alene her hjemme. Han er 81 år nå, og fikk diagnosen da han var 75. Han har bodd der de to siste årene, og de tre siste årene vi bodde sammen var tøffe – jeg skal ikke legge skjul på det.

– I Sverige kaller de det «de pårørendes sykdom», på grunn av belastningen for de nærmeste. I begynnelsen av sykdomsforløpet tenkte jeg: «Dette skal jeg klare – jeg er jo tross alt nordlending», hehe – men det ble mange rare episoder. Nå har han det godt, og blir synlig glad når han ser meg og hunden vår.

– Føler meg ikke gammel

– Selv fremstår du som i veldig god form, og du er fortsatt ganske aktiv som artist, har jeg sett.

– Ja, jeg kom hjem fra en spillejobb utenfor Ålesund nokså nylig. Jeg går ofte tur, besøker mannen min, og har ellers nok å holde på med.

– Jeg føler meg egentlig ikke gammel, og tenker ikke noe særlig på det. Samtidig kan jeg se noen på TV og tenke: «Det er altså sønnen til han og han» – og så viser det seg at det er barnebarnet, haha! Selv har jeg et barnebarn som har fylt seksogtyve.

Musikere fra Tromsø

– Det er fem år siden din forrige konsert hjemme i Tromsø. Hva kan vi forvente oss på Kulturhuset i mai?

– Jeg skal fornye programmet jeg har nå, men det blir selvfølgelig en del gamle slagere. I tillegg til min faste pianist Per Husby, blir det musikere fra Tromsø. «Odda» (Odd Arvid, journ.anm.) Eilertsen, Tore-Morten Andreassen Figenschow og Ole-Morten Lekang skal spille, og kanskje blir det et par blåsere også?

– Blir det en storstilt 70-årsfeiring?

– Jeg skal reise til en venninne av meg i England. Jeg orker ikke noen storfeiring. Men jeg gleder meg skikkelig til å spille i Tromsø!