Nordnorsk Kunstmuseum stadig mer populært:

Ny publikumsrekord

Siste åpningsdag før jul ble det satt ny besøksrekord for Nordnorsk Kunstmuseum.

SENTRALT: Adelsten Normanns monumentale maleri «Fra Bodø havn» er et sentralt verk i Nordnorsk Kunstmuseums faste utstillinga som stenges fra 1. januar 2017. 

kultur

22. desember mangla Nordnorsk Kunstmuseum 39 besøkende for å tangere publikumsrekorden fra 2015. Klokka 15 lillejulaften kunne museets kommunikasjonsmedarbeider, Kjetil Rydland, melde at ny rekord var satt.

Og fortsatt er det mange åpne dager i romjula. Dermed er det bare et spørsmål om hvor mange flere som besøker museet i år.

– Vår virksomhet i Tromsø trakk i 2015 24.639 besøkende til kunstmuseet, opplyser Rydland.


Einar Halfdan Berger (1890-1961):

Den glemte maleren

Syng meg hjem til Nordlands kyst. Syng meg hjem til dåd og dyst. Syng meg hjem til solens land. Syng meg hjem til midnattsbrand.

 

Siste mulighet

– Spørsmålet nå er bare hvor mange flere som kommer i løpet av de gjenstående åpningsdagene, fortsetter Rydland.

Og han trekker fram en god grunn til å komme. Romjula er siste mulighet til å se kunstmuseets nåværende faste samling som ble hengt opp i sin nåværende form i 2010, med hovedvekt på historiske malere som Adelsten Normann, François-Auguste Biard, Gunnar Berg og Peder Balke.

– Jeg er sikker på at det er en del som ønsker å stikke innom i romjula for å ta farvel med den faste utstillinga i sin nye form, sier Ketil Rydland.


Håkon er den eneste i Norge som jobber med slik kunst

Det er ikke ofte vi får se samtidsskulptur i marmor. Men lørdag åpner Nordnorsk Kunstmuseum utstillinga «Myk marmor» som samtidig blir den første presentasjonen av Håkon Anton Fagerås’ kunstnerskap i Tromsø.

 

Skape ny opplevelse

– Målet er først og fremst å skape en ny, helhetlig opplevelse av Nordnorsk Kunstmuseums samling som nå inkluderer over 2.100 verker i et stort spenn av teknikker, kunstformer og perioder. Museet ønsker å tilgjengeliggjøre en større del av vår felles kulturarv for både lokalbefolkning og tilreisende. Derfor skal vi også utvide arealet med én etasje og justere romløsninga, alt for å gi en enda bedre opplevelse, sier Kjetil Rydland.


Derfor sender de fiskeskinn over russergrensa

Vegginstallasjoner av fiskeskinn og ei seng av fire granstubber er blant verka som i disse dager pakkes forsiktig i transportkasser for å sendes over grensa til Russland.

 

I utvikling

Nordnorsk Kunstmuseum ønsker at den nye utstillinga som åpner om syv måneder, skal være en dynamisk og levende arena for både historisk kunst og samtidskunst, og være i kontinuerlig utvikling.

Nordlig fokus

I Tromsø starter det nye året med filmutstillinga «View from Up Here» i anledning filmfestivalen og i samarbeid med Anchorage Museum i Alaska.

Samtidig tar kunstmuseet med seg utvalgte høydepunkt fra samlinga til sin avdeling i Longyearbyen og utstillinga «Nordlig sfære».