HT og TIFF samarbeider om seminar

Hålogaland Teater og Tromsø Internasjonale Filmfestival byr på seminar for alle som er interessert i viktige historier, skriveprosesser, og utvikling av tekst til film og teater.

SEMINARSAMARBEID: Teatersjef Inger Buresund, Hålogaland Teater, og festivalsjef Martha Otte, Tromsø internasjonale filmfestival. HT og TIFF samarbeider om seminar om skriveprosessen for film og teater med utgangspunkt i HT-forestillinga «Apene i Himalaya». Foto: Helge Matland  Foto: Helge Matland

kultur

Åtte dramatikere fra syv ulike land i verden har skrevet om temaet «migrasjon». Det har blitt åtte svært forskjellige historier om de utfordringene og mulighetene som ligger i menneskenes stadige forflytning. På Hålogaland Teater har historiene blitt vevd sammen til ei enkelt forestilling, «Apene i Himalaya» som har première 18. januar.

Dagen etter, og midt i filmfestivalen, arrangerer TIFF og HT seminaret «New Text, New Format».

I dybden

– I seminaret vil vi gå i dybden på prosessen, og de ulike metodene dramatikerne har jobba etter, opplyser teatersjef Inger Buresund ved Hålogaland Teater.

I sin forrige jobb initierte hun selv et prosjekt, som med tittelen «New Text – New Stage», tok utgangspunkt i å finne de store og viktige historiene i vår tid og hvordan de kunne fortelles fra teaterscenen.

Migrasjon

– Blant flere aktuelle temaer, bestemte vi oss for å begynne å jobbe med migrasjon som problemstilling. Vi begynte med fire dramaturger og åtte inviterte dramatikere som møttes i Peking. Etter å ha kommet et godt stykke i skriveprosessene møttes vi til workshop i Shanghai. Da var tre regissører kommet til, og 25 kinesiske skuespillere bidro med formidling av tekstene. Målet var at det skulle ende med åtte forestillinger som alle skulle ha première i løpet av 2016. «Apene i Himalaya» er satt sammen av utdrag fra alle de åtte tekstene som dramaturgene Vilma Štritof og Yngvar Julin så har sydd sammen til denne forestillinga, forteller Buresund.

Samarbeid

Inger Buresund og Martha Otte møttes og stilte seg spørsmålet om hva de to kulturinstitusjonene kunne gjøre sammen.

– Det Buresund jobba med i dette prosjektet, ligner mye de problemstillingene vi i TIFF er opptatt av, og var et godt utgangspunkt for samarbeid. TIFF inviterte de åtte dramatikerne til å velge hver sin film til festivalen, og syv av dem vil være til stedet på både festivalen og dette seminaret, sier Martha Otte.

Mange elementer

Dette samarbeidet mellom filmfestivalen og teatret består dermed av mange elementer med dramatikernes tekster, seminaret, deres valg av tekster og forestillinga «Apene i Himalaya» som også vises som ei formiddagsforestilling som inngår i seminaret.

– Det essensielle er hvordan vi skriver store historier, påpeker Otte.

De syv dramatikerne som er til stede på seminaret vil snakke om sine skriveprosesser. I tillegg til dramatikerne får seminardeltakerne også møte blant andre dramaturgene Vilma Štritof og Yngvar Julin, teaterregissør Jon Tombre, samt teatersjef Inger Buresund og festivalsjef Martha Otte. Moderator for samtalen er Alf van der Hagen.

For skrivende mennesker

– Jeg tror dette seminaret vil være gull for skrivende mennesker, som seminaret er retta inn mot. Og det er ikke bare de profesjonelle som skriver for film eller teater som er velkomne. Jeg tror alle som skriver vil ha nytte av å få et innblikk i hvordan det er blitt arbeidet med dette prosjektet, sier Martha Otte.