Kristoffer (16) er med som eneste gutt: - Kanskje guttene ikke er like komfortable med det

Kristoffer Dyrnes (16) er en av fem ungdommer som åpner UKM med kunstutstilling på Sommerlyst skole mandag.

«Hmm...»: Kristoffer Dyrnes (16) med bildet «Hmm ...» som er et av de første bildene han laget med Adobe Illustrator. Foto: Jenny Ovlien Frisholm 

Fakta UKM:
  • UKM er en forkortelse for Ung Kultur Møtes.
  • Arrangert siden 1985.
  • 25 000 deltakere hvert år.
  • Arrangeres i hele landet.
  • 360 lokale mønstringer.
  • Rundt 6600 ungdommer blir sendt videre til fylkesmønstringen.
  • Ca. 550 deltakere blir sendt videre til den nasjonale UKM-festivalen.
kultur

– Jeg har hatt lyst til å delta tidligere, men har aldri gjort det. Nå skulle ei venninne i klassen delta og spurte om jeg også kunne bli med, sier Kristoffer Dyrnes (16).

Lager datagrafikk

Dyrnes er 16 år gammel og går første året på medier og kommunikasjon ved Breivang videregående skole. Han stiller ut tre bilder under UKM. Alle er laget med dataprogrammet Adobe Illustrator, noe som er nytt for Dyrnes.

– Jeg har alltid vært glad i å tegne, men det var først da jeg begynte på Breivang at jeg ble interessert i datagrafikk, sier han.

Eneste gutten

Dyrnes er den eneste gutten som stiller ut bilder under årets UKM kunstutstilling.

– Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn, kanskje guttene ikke er like komfortable med det. I klassen vår er det flere gutter som er interessert i tegning, mens jentene heller fotograferer, sier han.

De andre ungdommene som skal stille ut bildene sine er Kwannapha Kristiansen (17), Amanda Ukaegbu (11), Seline Richardsen (17) og Jenny Paus (18).

Henter inspirasjon fra flere kanaler

Inspirasjonen til bildene henter Dyrnes fra flere ulike plasser.

– «Toxic city» laget jeg etter et terrorangrep. Jeg så på YouTube filmer av det amerikanske bombeflyet B52. De fleste bildene mine legger jeg ut på Tumblr. Der var det en periode mye fokus på psykisk helse. Da bestemte jeg meg for å lage «Mind Silhouette», sier Dyrnes.

Tromsø-kunstnere er dommere

Utstillingen vil stå fram til fredag. Etter dette vil noen bli valgt ut til å gå videre til UKM fylkesmønstring.

– Det er flere dommere som vil velge ut de beste bildene innenfor ulike sjangre som fotografi. Dommerne er kunstnere herfra, sier Jenny Hansen, presseansvarlig for UKM.

UKM varer hele uka og byr på både kurs og forestillinger. Lørdag avsluttes UKM med hovedforestillingen på Sommerlyst skole.