Dette er årets museum i Norge

Nordnorsk kunstmuseum er kåret til årets museum i Norge

Nordnorsk Kunstmuseum er kåret til årets museum i Norge  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

kultur

Det skriver Norges Museumsforbund i en pressemelding.

Prisen ble delt ut torsdag kveld i Fredrikstad.

- Det er fantastisk at vi vant, og flott at juryen anerkjenner det arbeidet vi gjør for å fremme kunst i Nord-Norge, sier direktør Jérémie McGowan i en pressemelding

Nordnorsk kunstmuseum har 10 årsverk og driftsinntekter på 24 millioner kroner i 2015.

Her er juryens begrunnelse:

«Nordnorsk Kunstmuseum er den nordnorske kunstens kraftsentrum. Museet skjøtter sitt ansvar for kunsten i Nord-Norge forbilledlig, med friske ambisjoner og internasjonale perspektiver. De siste årene har museet i Tromsø stått for utmerkede utstillinger, viktig forskning, utvidelser av samlingen, en vellykket satsning på Svalbard – og flere samarbeidsprosjekter, som strekker seg fra Alaska i vest til Russland i øst.
 
Denne våren har museet overrasket med et oppfinnsomt, ambisiøst og viktig prosjekt i samarbeid med RiddoDuottarMuseat. I to måneder er Nordnorsk Kunstmuseum erstattet av en fiktiv institusjon, Sámi Dáiddamusea, Samisk kunstmuseum. Dette er en storslått mønstring av samisk kunst, men også en kritikk – i offensiv og konstruktiv form: Prosjektet peker på at norsk kulturpolitikk og våre kulturinstitusjoner har sviktet når det i dag ikke finnes et museum som tar et særlig og permanent ansvar for den samiske kunsten. Sámi Dáiddamusea viser oss hvilken skattekiste vi har i den samiske kunsten; og at den fortjener et eget museum.»