Slik blir Vårscenefesten

Vårscenefest er blitt mer internasjonal og aktuell. Nå gleder programkomiteen seg til å vise tromsøværinger hva de har funnet ute i verden.

Programpresentasjon: Anne Katrine Haugen (fra venstre), Ida Løken Valkepää og Stein Bjørn presenterte programmet til Vårscenefest. I bakgrunnen sitter Vasil Gjuroski klar med teknikken.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

kultur

De har reist rundt for å finne de beste forestillingene som passer tematikken «migrasjon» til årets Vårscenefest i Tromsø.

Stein Bjørn, Anne Katrine Haugen og Ida Løken Valkepää har snekret sammen det de mener er det beste av det beste.

– Egentlig skulle Rådstua pusses opp mens det var Vårscenefest, dermed har vi måtte migrere ut til byens andre scener rundt i byen, sier Haugen, som senere fikk vite at oppussingen var utsatt.

Dermed blir det mange produksjoner også på Rådstua.

På SKYPE: Scenekunstner Alex Serrano var med live fra Spania for å fortelle om sin forestilling «Birdie».  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

I byrommet

Med slagordet «Hvor er du på vei?» skal altså Vårscenefest rette søkelys på migrasjonsspørsmålet vi opplever i verden.

Programmet er tettpakket med spanske, tyske, danske, irske, israelske, svenske og italienske scenekunstnere, i tillegg til norske.

– Vårscenefest trekker litt paralleller til filmfestivalen, hvor man får se litt smalere og andre produksjoner enn det Hålogaland Teater viser. Det er forestillinger vi ikke ville sett ellers og lar oss inspirere av det, sier Valkepää.

  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Les også: – Alle nordlendinger har en separatist i magen

Visuell kreativitet

Under programpresentasjonen mandag formiddag fikk man også møte Alex Serrano over Skype fra Barcelona.

Han fortalte om sin forestilling «Birdie», som virket å være programmets mest kreative visuelle opplevelse.

– Det er første gang jeg viser den i Norge. Publikum forteller at de blir både glad og trist av den, fortalte Serrano over Skype til forsamlingen.

– Vi har ikke sett den selv, men vi har fått den anbefalt. Den går rett inn i tematikken vår. Det er objektteater med musikk, voiceover og filming på scenen, forklarer Valkepää.

Enormt mange bidrag

Programrådskomiteen har sett gjennom enormt mange bidrag, men dessverre passer ikke alle godbitene inn i tematikken til festivalen.

– Det er utrolig mange som sender inn sine bidrag, og som har lyst å komme til byen vår. Vi har sett utrolig mye bra og det er nesten synd vi ikke kan ta med alt, sier Haugen.

Les også: Dette er årets museum i Norge

  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø