«Verdens beste»

Lar barna styre festivalen

For femte gang er det klart for barnefilmfestivalen «Verden beste». Også i år skal festivalen drives av en barneskoleklasse.

festivalarrangører: Håvard Stangnes i TIFF forteller Borgtun-elevene Sofie Bjerkaas (11), Jørgen Jakobsen (12), Anna Myrstad Vangsnes (11) og Marius Lundberg (11) hva som er i vente for dem på kinoen.Foto: Tom Benjaminsen 

kultur

7. juni smeller Tromsø Internasjonale Filmfestival igjen til med barnefilmfestivalen «Verdens beste». Som vanlig drar de også med seg en sjetteklasse i Tromsø med som arrangører av festivalen, noe både lærere og festivalledelsen setter stor pris på.

– Det gir en større læringsarena enn vi noen gang hadde fått til på skolen. Barna har læringsmål og oppdragene her oppfyller de, og vel så det, sier klasseforstander Magdalena Fosshaug ved sjetteklassen på Borgtun skole, som er den utvalgte skolen i år.

Barna former festivalen

Elevene skal få forskjellige ansvarsområder hos festivalen. Alt fra PR-ansvar, innledere, sitte i jury, TV-produksjon og alt som må til for å lykkes med en festival.

– Det er kjempebra. Det er viktig for oss å få ungenes eget perspektiv på ting. Slik at vi ikke bare lager noe som vi tror målgruppen vil like. Det er klart barna opp gjennom årene har formet «Verdens beste» til det den er i dag, sier Håvard Stangnes, som er kommunikasjonssjef i TIFF.

BORGTUN: Denne klassen skal drive barnefilmfestivalen «Verdens beste» på Verdensteatret i juni.Foto: Tom Benjaminsen 

Elevene har enda ikke fått utdelt ansvarsområdene sine, men over halvparten har søkt om å få sitte i juryen og vurdere filmene under festivalen. Her er det nok «se mest mulig film» som frister hos barna.

Omvisning

– Det frister veldig å se mye film, sier Anna Myrstad Vangsnes (11).

– Vi tror vi kommer til å lære utrolig mye av dette. Vi har allerede fått en omvisning her på kinoen og lært veldig mye om festivalen, sier Jørgen Jakobsen (12), som ser fram til oppholdet på festivalen.

Men foreldrene hjemme trenger ikke å bekymre seg for at det bare skal bli avslapning og popkorn på barna gjennom en uke i juni. Stangnes forteller at det er mye å lære under en festival, og at de ofte ser talenter spire under oppholdet på «Verdens beste».

– Grunnen til at vi valgte Borgtun var at de lagde en veldig fin videosøknad, som vi ble veldig imponert av. Vi har høye forventninger til å se dem i aksjon, sier Stangnes.

– Det er selvsagt en god grunn til å slippe unna å sitte på skolen hele tiden, sier Marius Lundberg.