Reibo kan gjøre rent bord på årets Heddapris-utdeling

Tromsø-regissøren Sigrid Strøm Reibo dramatiserte i fjor Virginia Woolfs "Orlando". Nå er stykket nominert til åtte priser i syv kategorier under årets Heddapris-utdeling, og Reibo selv kan stikke av med to av prisene.

NOMINERT: Regissør Sigrid Strøm Reibo og "Orlando" kan gjøre rent bord på årets Heddapris-utdeling.   Foto: Ronald Johansen

kultur

– Det er skikkelig artig! Alle i mitt kunstneriske team er nominert i ulike kategorier. Det er så velfortjent! utbryter Reibo da iTromsø ringer henne etter nominasjonene ble offentliggjort torsdag.

Reibo regidebuterte i Norge i 2010 og ble nominert til Heddaprisen med debutforestillingen «Vente på Godot» på Hålogaland Teater. I 2012 vant hun prisen for beste regi for "Misantropen" og "Black Rider". Siden den gang har hun regissert blant annet Arne Garborgs "Haugtussa", Strindbergs "Dødsdansen", Shakespeares "Når enden er god, er allting godt", Jean Racines "Fedra", Ivan Vyrypajevs "Fulle folk" og i fjor Woolfs "Orlando".

Stykket skrev hun sammen med Njål Helge Mjøs og regien hadde hun selv.

LES OGSÅ: Sigrid debuterte på hovedscenen til Nationaltheatret

Eksperimenterte

– Vi skrev sammen manuset i løpet av et par måneder. I februar ble det bestemt at vi skulle sette opp stykket, og allerede i september var det prøvestart. Det var en hard, arbeidsom og deilig prosess, forteller hun, og fortsetter:

– Det som var så fint med "Orlando", var at vi visste hvem vi hadde med oss i teamet, og kunne skrive manus ut fra elementene som skulle være med på scenen. Forestillingens struktur fulgte det vi så for oss der, sier hun.

– Så du hadde hele tiden en visjon for stykket?

– Ja, men ingenting var skrevet i stein. Vi eksperimenterte og lett etter den rette formen helt fram til generalprøven. Selv da ble det gjort forandringer i siste liten, sier hun og ler.

Det ble satt av ti uker til stykket – syv til prøver og tre på scenen.

LES OGSÅ: Har full timeplan fram til 2019

Kan gjøre rent bord

Stykket er et av fem som i år er nominert til Heddaprisen for beste forestilling. Det har i tillegg sikret Nina Ellen Ødegård en nominasjon i kategorien beste kvinnelige hovedrolle, Even Stormoen en nominasjon for beste mannlige medspiller, Olav Myrtvedt for scenografi og kostymedesign, Boya Bøckman for videodesign, Simon Revholt for komposisjon, og Reibo selv for regi og scenetekst, sistnevnte sammen med Mjøs.

– "Orlando" er ei bok jeg har hatt med meg siden jeg var 20 og leste den for første gang. Den er viktig for meg. Det er utrolig gøy å få jobbe med et materiale som ligger meg så nært hjertet, og samtidig at det blir lagt merke til at man har lagt sjela i arbeidet, sier Reibo.

18. juni avgjøres det hvorvidt Reibo og "Orlando" får prisene.