Fotograf Kenneth O. Skulbrus første store utstilling

Denne fotoutstillingen skal møte turister hele sommeren

Fotograf Kenneth O. Skulbrus bilder skal bidra med det lille ekstra for sommergjestene på Tromsø bibliotek og byarkiv.

Kunst til folket: Kurator Kristin Josefine Solstad i Kunstsentralen Nord, fotograf og utstiller Kenneth O. Skulbru og arrangementsansvarlig for Tromsø bibliotek og byarkiv Ingebjørg Liland gleder seg til å vise utstillingen «Livet og naturen» ut juli måned på biblioteket. Foto: Rikke Lange 

kultur

Skulbru, som er fra Medby på Senja, har tidligere hatt mindre utstillinger på blant annet G her i byen, men har ingen tilstedeværelse på internett og er dermed et ubeskrevet blad for mange. Fotografen anslår selv at han har dedikert i overkant av 10.000 timer av de siste 17 årene på bildene sine. De spenner fra naturbilder fra bortgjemte steder rundt om i verden til arkitekturbilder fra noen av verdens mest urbane storbyer.

LES OGSÅ: Fremtidens kunstnere åpner utstilling i Tromsø

Første store utstilling

Salgsutstillingen «Livet og naturen» består av 43 håndplukka bilder. I og med at dette er hans første store utstilling, var ikke utvelgelsesprosessen spesielt enkel, skal vi tro fotografen selv.

– Jeg har vel tatt rundt 60.000 bilder, så det å velge ut et lite utvalg var "steikanes" vanskelig, forteller Skulbru.

Tålmodighet er en dyd

Skulbru jobber digitalt, men skyr oppstilte bilder så langt det lar seg gjøre. Resultatet er at enkelte motiver i utstilling, har tatt ukevis å fange.

– Jeg reiser mye og går mye rundt i området. Når jeg får et klart bilde for meg, så venter jeg helt til det blir som jeg vil. Da må jeg ofte vente på rett lys eller vær, så blant annet har det ene bildet i utstillingen tatt 23 dager å få slik jeg ville. Man må bruke tid for at det skal bli rett.

LES OGSÅ: Starter eget modellbyrå - er opptatt av sunt kroppsfokus (for abonnenter)

Landsbygda i Vietnam

Bildene i utstillingen er fra Tromsø, Marokko, Vietnam, Italia og Tyskland for å nevne noen land. I Vietnam reiste han med moped i over 20 mil opp i fjellandsbyer, hvor han fikk ta bilder av folk som aldri hadde sett et kamera.

– Et par av disse bildene er fra den aller beste dagen i livet mitt. Jeg endte med å reise tilbake til den lille bygda to år etter for å ta med bildet til jenta som jeg tok bilde av. Jeg var så heldig at jeg møtte moren og fikk overlevert det. Det var ganske spesielt og de ble veldig glad, forteller fotografen.

Vil ha flere kunstutstillinger

Biblioteket er svært begeistret for å ha en så flott utstilling å vise sommergjestene deres i år.

– Vi har ofte bokutstillinger, men ikke så ofte kunst- eller fotoutstillinger hos oss. I sommer har vi også mange turister innom uten at vi har så mange arrangementer eller aktiviteter, så det å kunne by på noe ekstra til dem er veldig flott. Jeg håper dette kan bli det første av mange utstillinger hos oss, sier Ingebjørg Liland, arrangementsansvarlig ved biblioteket.

LES OGSÅ: Derfor har han bygd en gigantisk søppelkval utenfor Polaria

Utstillingen åpner i øverste etasje på biblioteket mandag 12. juni klokka 20.00, og der vil blant annet Skulbrus far, multikunstner Malvin Skulbru, fremføre en tekst og stå for et musikalsk innslag. Utstillingen blir stående ut juli måned.