Lager barneforestilling om kjønn, kropp og identitet

Hålogaland Teater og Rimfrost Teaterensemble setter i november opp en barneforstilling om kjønnsroller og identitet.

RIMFROST: Fra venstre: Kristine Myhre Tunheim (idé- og prosjektleder/skuespiller), Alexander Rindestu, Jonas Delerud (begge skuespillere), og Jenny Maria Svensson (dramatiker). Foto: Rudi Nikolaisen 

kultur

Stykket er så ferskt at verken tittel eller ferdig manus er klart, men ideen om å lage barneteater om problematikk rundt kjønn og identitet kom for en god stund siden.

– Ideen om prosjektet dukket opp i 2012. Jeg så en tendens i samfunnet der rammene for å oppleve kjønnsidentitet for barn var mer låst og båsene sterkere enn før, sier idé- og prosjektleder Kristine Myhre Tunheim, som også medvirker i stykket som skuespiller.

Etter å ha sett et annet teaterstykke, ble Tunheim inspirert til å realisere planen.

– Da jeg dro og så stykket «Hedwig and the Angy Inch» på Hålogaland Teater (HT), fikk jeg en bekreftelse på at ideen var god, sier Tunheim.

Hun gikk deretter i dialog med HT, som syntes prosjektet var spennende.

– Jeg fikk med Jenny Maria Svensson på tekst, og for et halvt år siden var både HT og midler i boks, forteller hun.

Stort tema

Skaperne forteller at de har gjort et grundig forarbeid til utformingen av stykket, som har arbeidstittelen «piggsveis».

– Vi intervjuet flere barn om kjønn, i tillegg til transpersoner om hvordan de hadde det som barn, forteller Tunheim.

– Hvordan formidler man spørsmål rundt kjønnsidentitet til barn?
– Det er et stort tema, men jeg tror man problematiserer det mer som voksen enn som barn, sier Tunheim.

Tekstforfatter Svensson sier seg enig:

– Som barn snakker man om kropp på en mye mer åpen måte. Når man er rundt 6–7 år er kroppet linket mer opp mot foreldrene, for eksempel om man detter og slår seg, og får trøst. Når man nærmer seg puberteten endrer mye seg, og kroppen blir mer privat, sier hun.

Skuespiller Jonas Delerud skyter inn:

– Man bør uansett prate med barn om at det å være annerledes er greit og fint. Det kan være så enkelt som «du har briller, det har ikke jeg». Det er ikke så farlig, poengterer han.

– Vi skal ikke introdusere noe som ikke hører hjemme i et barns verden, legger Svensson til.

Ikke «Hedwig»

Kjønnsroller er et underliggende tema, og stykket omhandler en niåring som er født jente, men føler seg som en gutt.

– Det handler om hvordan man snakker om hvem man er, og hva som gjør at «jeg føler meg som en jente», sier Tunheim, og legger til:

– Jeg tror det er sunt at barn og voksne snakker sammen om slike ting.

– Vi sitter ikke på alle svarene, men vil gjerne undre sammen om tema som treffer barn i dag, sier Delerud.

Skaperne understreker at det er helt uproblematisk å ta med barnet på forestillingen.

– Vi skal ikke følge en årelang prosess med kjønnsoperasjoner og bli helt «Hedwig». Det skal være et trygt rom for barn, påpeker Tunheim.

Håper på dialog

Hun forteller at hun ser på stykket som både holdningsskapende arbeid og informasjon.

– Barneforestillinger som denne er ikke gjort så mye tidligere. Vi håper å sette ord på noe som ikke er sagt så mye fra før. Det har skjedd enormt mye de siste årene.

– Forventer dere motreaksjoner?
– Det er ikke urealistisk. Forhåpentligvis kan man skape en dialog, sier hun.

Svensson er enig:

Det beste som kan skje er dialog. Det verste er at folk ikke vil forholde seg til temaet i det hele tatt, påpeker hun.

– Blir en feiring

Det er ikke første gang HT tar opp vanskelige tema for barn. Tidligere har teateret satt opp stykket «Den sommeren pappa ble homo» og «Medeas barn», som omhandler skilsmisse.

– Vi ønsker å være med på å løfte fram viktige ting for barn. Ikke bare lettbeinte, men også seriøse tema, sier Heidi Beate Lekang, markeds- og informasjonssjef på HT.

– Men det blir ingen tung forestilling, sier Delerud, og presiserer:

– Det blir en feiring. Vi skal ha det gøy også.

«Piggsveis» (arbeidstittel) har premiere 23. november på Scene Øst på Hålogaland Teater, og er et samarbeid mellom Rimfrost teaterensemble og HT, og vil til neste år også bli sendt på skoleturné. Målgruppen er barn i alderen 6–10 år.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur