Lager kunst av kumlokk

Målet til Aina Hartmann er å lage trykk av samtlige norske kumlokk.
kultur

Man går over dem hele tiden, men legger egentlig sjelden ordentlig merke til dem. Nå innlemmes kumlokkene i Tromsø kommune i et større kunstprosjekt.

– Det startet med at sønnen min gjorde meg oppmerksom på kumlokkene i Oslo. Han ønsket et trykk for å henge på veggen. Det satte meg på ideen om å lage plantrykk av alle kumlokkene i hele Norge, sier Hartmann til iTromsø.

LES OGSÅ: Med kunst og kultur på læreplanen

Mange ulike

Kunstprosjektet startet hun i Oslo i fjor. Fredag var hun på plass utenfor Rorbua for å feste Tromsøs kumlokkmotiv på japansk spesialpapir, etter først å ha påført lokkene trykksverte.

– Faktisk har Tromsø tre ulike kumlokkmotiv, men de er alle ganske like, med reinen i byvåpenet sentralt plassert, forteller Aina Hartmann.

Kunstneren og møbelsnekkeren er usikker på hvor mange forskjellige kumlokk det fins totalt i Norge, men anslår antallet til å være rundt 60. Med Tromsøs kumlokk har hun sikret seg rundt halvparten. Håpet er å kunne bli ferdig med prosjektet neste sommer.

– Jeg har jo holdt på med dette lenge og som kunstner har jeg jo lyst til å dele disse trykkene med andre. Så drømmen er at de skal ende opp i en utstilling. Men det er kostbart å skulle ramme inn rundt 60 ganske store trykk, og i tillegg krever en utstilling med trykk i full målestokk mye plass, sier Hartmann med et smil.

LES OGSÅ: Rekordbesøk for Nordnorsk Kunstmuseum

Tradisjoner

Hun forteller at hun til nå har jobbet i det stille med prosjektet sitt. Det har likevel ikke vært fritt med kommentarer fra tilfeldige forbipasserende når hun har feiet, rensket og klargjort kumlokkene for trykk.

– Jeg får jo en del spørsmål. Én lurte på om det var årets dugnad som hadde startet, forklarer Hartmann lattermildt.

Hun har brukt årets ferieuker til å reise rundt for å ta avtrykk.

– Dette kunstprosjektet er i tråd med det jeg driver med som håndverker. Som møbeltapetserer tar jeg vare på det eksiterende – på tradisjonene. Det samme er viktig i denne prosessen, sier hun.

– Hvilket er det vakreste kumlokket du har trykket til nå?

– Det er vanskelig å skulle velge ut bare ett. Alle har jo sitt unike preg. Mange steder har kommunevåpenet sitt på kumlokkene, men så fins det også småsteder med veldig lokale lokk, og enkelte kommuner har flere typer lokk. Og så er det selvfølgelig en del kommuner som ikke har egne lokk, men som bruker standardlokk, sier Aina Hartmann.