Fotograf Yngve Olsen gir ut ny Tromsø-bok: – Det er ikke bare glansbildene jeg viser fram

– For at bildene ikke bare skal bli liggende på en disk, er det alltid fint å gi ut ei bok, sier Yngve Olsen.
kultur

14 år er gått siden utgivelsen av Olsens forrige bok, «Tromsø – en kjærlighetserklæring i bilder og ord». Nå er ei ny bok ute.

3.000 eksemplarer

Tromsø-patrioten har brukt det siste halvåret til å lage boka «Picture Tromsø», med tekster om byen på norsk og engelsk.

– Jeg jobber jo heltid som fotograf i Nordlys, men bruker også nesten all fritid til å ta bilder. For at bildene ikke bare skal bli liggende på en disk, er det alltid fint å gi ut ei bok.

Boka ble utgitt onsdag, i et opplag på 3.000 eksemplarer.

– Jeg håper at boka kjøpes av folk i Tromsø og andre som er glad i byen, og at turister som ønsker å ha den med seg herfra som et minne.

– Lett å overtale

«Picture Tromsø» er laget i samarbeid med bokhandler Martin Antonsen, som savnet å kunne selge ei Tromsø-bok i butikken sin. Han oppfordret Olsen til å lage ei slik bok.

«Jeg innrømmer det – jeg var lett å overtale», skriver Olsen selv i forordet til boka.

– Det tynnes ut i fotoavdelingene, også i Nordlys. For et par år siden begynte jeg som foto-blogger, og da har jeg lært meg å skrive tekster. Derfor tenkte jeg at jeg kunne skrive tekstene selv denne gangen, sier han til iTromsø.

– Et skråblikk

Fotografen fikk med seg Ola Reibo til å designe boka, og resultatet er 108 sider med 316 fargebilder og 13 tekstbolker.

– Alt er nytt. Det har ikke vært noe «klipp og lim» fra fotobloggen min. I tekstene har jeg tatt med mange funfacts og betraktninger om Tromsø, sier Olsen, som mener i boka gir et sannferdig bilde av byen.

– Boka er ikke en turistbrosjyre, men et skråblikk på alt Tromsø har å tilby, med både midnattssol, istapper, bymåser, godvær og «skitvær». Det er ikke bare glansbildene av byen jeg viser fram.

«Kjemperorbu»

De siste åtte sidene i boka har Olsen prydet med nesten 100 utsagn fra Tromsø-folk om hva som er det fineste med byen.

Olsen har plukket ut en av sine favoritter, skrevet av Robert Greiner:

«Sitat fra en kompis sørfra som hadde vært på byen i og etter eget sigende flirt som han aldri hadde gjort før pga folks ordkunst: ‘Det var som å være i en kjemperorbu’!».