Fotograf Yngve Olsen gir ut ny Tromsø-bok: – Det er ikke bare glansbildene jeg viser fram

– For at bildene ikke bare skal bli liggende på en disk, er det alltid fint å gi ut ei bok, sier Yngve Olsen.
kultur

14 år er gått siden utgivelsen av Olsens forrige bok, «Tromsø – en kjærlighetserklæring i bilder og ord». Nå er ei ny bok ute.

3.000 eksemplarer

Tromsø-patrioten har brukt det siste halvåret til å lage boka «Picture Tromsø», med tekster om byen på norsk og engelsk.

– Jeg jobber jo heltid som fotograf i Nordlys, men bruker også nesten all fritid til å ta bilder. For at bildene ikke bare skal bli liggende på en disk, er det alltid fint å gi ut ei bok.

Boka ble utgitt onsdag, i et opplag på 3.000 eksemplarer.

– Jeg håper at boka kjøpes av folk i Tromsø og andre som er glad i byen, og at turister som ønsker å ha den med seg herfra som et minne.

– Lett å overtale

«Picture Tromsø» er laget i samarbeid med bokhandler Martin Antonsen, som savnet å kunne selge ei Tromsø-bok i butikken sin. Han oppfordret Olsen til å lage ei slik bok.

«Jeg innrømmer det – jeg var lett å overtale», skriver Olsen selv i forordet til boka.

– Det tynnes ut i fotoavdelingene, også i Nordlys. For et par år siden begynte jeg som foto-blogger, og da har jeg lært meg å skrive tekster. Derfor tenkte jeg at jeg kunne skrive tekstene selv denne gangen, sier han til iTromsø.

– Et skråblikk

Fotografen fikk med seg Ola Reibo til å designe boka, og resultatet er 108 sider med 316 fargebilder og 13 tekstbolker.

– Alt er nytt. Det har ikke vært noe «klipp og lim» fra fotobloggen min. I tekstene har jeg tatt med mange funfacts og betraktninger om Tromsø, sier Olsen, som mener i boka gir et sannferdig bilde av byen.

– Boka er ikke en turistbrosjyre, men et skråblikk på alt Tromsø har å tilby, med både midnattssol, istapper, bymåser, godvær og «skitvær». Det er ikke bare glansbildene av byen jeg viser fram.

«Kjemperorbu»

De siste åtte sidene i boka har Olsen prydet med nesten 100 utsagn fra Tromsø-folk om hva som er det fineste med byen.

Olsen har plukket ut en av sine favoritter, skrevet av Robert Greiner:

«Sitat fra en kompis sørfra som hadde vært på byen i og etter eget sigende flirt som han aldri hadde gjort før pga folks ordkunst: ‘Det var som å være i en kjemperorbu’!».

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur