Tromsøkunstner får ærespris

Billedkunstner og scenograf Hilde Hauan Johnsen tildeles Ulrik Hendriksens Ærespris for 2018.

PRISVINNER: Hilde Hauan Johnsen vinner prestisjepris. Foto: Jon Terje Eiterå, Harstad Tidende  Foto: Jon Terje Eiterå

kultur

Tromsøkunstneren får prisen for sitt betydelige bidrag til utviklingen av tekstilbegrepet, og for sitt mangeårige arbeid som professor ved Kunsthøgskolen i Bergen.

Det er Bildende Kunstneres Hjelpefond som deler ut prisen, som er på 150.000 kroner, i slutten av april. Det opplyser Bildende Kunstneres Hjelpefond i en pressemelding.

Fiberoptikk og lyd

Hauan Johnsen er billedkunstner og scenograf og arbeider ofte med installasjoner bestående av fiberoptikk og lyd, oppbygd gjennom tradisjonelle tekstile vevteknikker. Hun har hatt utstillinger både i Norge og utlandet, gjort kunstneriske prosjekter for offentlige rom, samt scenografiske oppdrag.

Frem til desember i fjor jobbet hun som professor ved Kunsthøgskolen i Bergen. Siden 2015 har hun vært professor ved Samisk Høgskole i Kautokeino.

– Stor betydning

Direktør for Bildende Kunstneres Hjelpefond, Hege Imerslund, trekker fram Hauan Johnsens faglige og personlige betydning.

– Hauan Johnsen har bidratt til økt bevissthet om, og anerkjennelse av, tekstilbasert billedkunst, og hatt stor betydning for den faglige utviklingen her til lands. Det er en stor glede å kunne tildele henne Ulrik Hendriksens Ærespris, sier hun i pressemeldingen.

Hun har som professor aktivt involvert studenter i egne prosjekter. Et eksempel er «The Stitch Project» der hun, sammen med blant annet Britta Marakatt-Labba og Kiyoshi Yamamoto, arbeider internasjonalt med tekstile teknikker, dialog og kunnskapsutveksling.

FIBEROPTIKK: Hilde Hauan Johnsens «Horisont» (2012), fiberoptikk vevd. Foto: Enok Karlsen  Foto: Enok Karlsen (enkar@me.com)

 

Selvfølgelig materiale

Hauan Johnsen har eksperimentert med tekstil som kunstnerisk form.

– Tekstil er et selvfølgelig materiale, alle har erfaring med det. Det er det første og det siste du blir svøpt i. Man kan kalle tekstil en membran mellom oss og verden. Tenk på den fantastiske sanseligheten den har, vi kan ta i bruk nesten alle våre sanser, sier prisvinneren.

Ulrik Hendriksens Ærespris tildeles kunstnere som har gjort en spesielt fortjenstfull innsats til beste for det visuelle kunstfeltet i Norge, gjennom uegennyttig innsats eller pedagogisk virksomhet. Prisen har også som formål å hedre Ulrik Hendriksen for hans arbeid i forbindelse med kunstavgiftsloven og opprettelsen av Bildende Kunstneres Hjelpefond.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur