Se deres hilsen til Tromsø her:

Inviterer til fotballshow i morgen: – Hatet i Troms er direkte rørende

Fredag blir det fotballprat og latter på HT.

Se Schau og Aunes videohilsen til Tromsø her.

kultur

Gjennom nesten to tiår har de sammen laget en rekke radio- og TV-programmer om fotball, i tillegg til å skrive flere bøker om temaet. De siste årene har Aleksander Schau og Thomas Aune laget podkasten Fotballklubben, som førstkommende fredag kan overværes direkte på Hålogaland Teater – med lokale helter i panelet.

En livepodkast er definitivt å foretrekke foran å sitte i inne i et trangt, lydtett studio, mener Aleksander Schau.

– Det er mye hyggeligere få live feedback fra publikum mens man holder på. De kan også sende spørsmål på SMS til oss eller gjestene underveis. I tillegg er det sosialt å reise rundt for å hilse på folk, forklarer han.

Bodde 1 måned med «Gazza»

At nettopp Steinar Nilsen, Tom Høgli og Egon Holstad utgjør resten av panelet, mener Schau er helt naturlig.

– Hvis vi ikke hadde invitert Egon, ville han ha gitt oss juling. Tom Høgli har vi lenge hatt lyst til å snakke med, fordi han åpenbart er en av verdens fineste fyrer. Steinar Nilsen ... herregud. Han har spilt fotball sammen med George Weah, liksom. Han må vi jo snakke med!

Programlederen håper at Nilsen, Høgli og Holstad har noe drøyt å melde på Hålogaland Teater.

– Gamle fotballspillere har en tendens til å huske ting de har glemt hvis man bare får praten i gang. Jeg hadde kjent Trevor Morley i åtte år, før han i en bisetning nevnte at han hadde bodd sammen med Paul Gascoigne i én måned!

– Jeg opplevde noe lignende med tidligere VIF-keeper Geir Karlsen, som plutselig kom på at han hadde spilt i en innendørsturnering sammen med George Best og Bobby Charlton, legger Schau til.

BREDDEFOTBALL: Thomas Aune og Aleksander Schau sponset for ni år siden TITO-serien. Her får Mats Tunstad prisen som månedens spiller i FK Fotball-ligaen II mai 2009. Foto: Troms Folkeblad  Foto: Jøran Kristensen

Kirketid og mye vafler

Schau og Aune har aldri hatt et liveshow i Tromsø, men har allikevel stor kunnskap om lokalfotballen i Tromsø og omegn. I 2009, da duoen hadde NRK-programmet «FK Fotball», både dekket og sponset de faktisk TITO-serien.

– Hvorfor denne fascinasjonen for breddefotballen i Troms?

– Da vi bestemte oss, hørtes det mer morsomt ut med Troms enn Telemark, syntes vi. At Jo Are Vik (leder i Troms fotballkrets, journ.anm.) var den klart kuleste og mest entusiastiske av folkene vi snakket med, hadde også mye å si.

– Hatet er direkte rørende!

[Schau går så inn i en lengre utredning om den enorme mengden av vafler som tydeligvis serveres her oppe – pluss mye annet morsomt med fotballen i fylket]

– Hatet er direkte rørende! Jeg elsker for eksempel at det finnes en gjeng som fortsatt insisterer på å si Karnes/Lyngen – ikke Lyngen/Karnes. Jeg må også nevnte at det året vi fulgte TITO-serien fikk vi flyttet alle kampene vi dekket til klokka tolv på søndagene, bortsett fra én plass: På Skjervøy. Der var det kirketid på det tidspunktet, og ferdig med den saken.

– TUIL får en rabiat sesong

– Hvor tror du TIL og TUIL havner på tabellen denne sesongen?

– Jeg tror TIL holder seg oppe – så mye kan jeg si. Det handler om å få sanket de 37 poengene man trenger – sånn er det for alle oss som holder med andre lag enn Rosenborg. Å tippe OBOS-ligaen er helt ko-ko, men jeg tipper TUIL får en helt rabiat sesong, der de ender opp med akkurat å berge plassen.