Etter syv års kamp får byens unge endelig billigere billetter

Tromsøværinger mellom 15 og 19 år skal nå slippe unna med å betale barnepris for blant annet kino- og konsertbilletter.

KULTURKRIGERE: Utdanningsansvarlig Pernille Traasdahl (til venstre) og leder Hedda Ottarsen Nøstvik i Tromsø Ungdomsråd jubler for den nye rabattordninger. Allerede i 2011 ble ideen lansert av nåværende nestleder for Utdannings- og oppvekstkomiteen, Marta Hofsøy. Begge foto: Helge Skog 

kultur

Tvibit, Tromsø kommune, Aurora Kino Fokus og Tromsø Ungdomsråd presenterte fredag ettermiddag en gladnyhet for byens unge. Både politikerne og kommuneadministrasjonen troppet opp på kinoen for å lansere Ung Kulturrabatt.

– Det er utrolig viktig å gi ungdom gode kulturopplevelser, og kultur skal ikke koste skjorta for 15-åringer, sa ordfører Kristin Røymo til forsamlingen i sal 6.

JUBEL: Disse var svært fornøyde med fredagens lansering SV Ung Kulturrabatt. Bak, fra venstre: Christian Hyld (Tvibit), ordfører Kristin Røymo, Marta Hofsøy (Ap), Elin Jørgensen (Rødt) og prosjektleder Mariann Meszaros Josefsen. Foran: Pernille Traasdahl (til venstre) og Hedda Ottarsen Nøstvik fra Tromsø Ungdomsråd.  Foto: Helge Skog

– Flere vil bruke kulturtilbudet

Et fysisk kulturkort blir det ikke, for å unngå å bruke ressurser på administrasjon. Det holder å vise legitimasjon ved billettkjøp, og på Aurora Kino Fokus er løsninger for nett og billettautomater på vei.

– Lavere billettpriser betyr at mange flere unge i Tromsø vil benytte seg av byens kulturtilbud, sier Tromsø Ungdomsråd representert ved Hedda Ottarsen Nøstvik (16) og Pernille Traasdahl (15).

Som representanter for målgruppa har Ungdområdet samarbeidet med kommunen om selve innholdet i Ung Kulturrabatt. Kinosjef Geir Martin Jensen ønsker rabattordningen, som gir ungdom fra 15 til 19 samme pris som barnebilletter på kinoen, velkommen.

– Disse er en utrolig viktig målgruppe for oss. Litt over 70 prosent av den norske befolkningen går på kino hvert år, men blant dem mellom 15 og 19 går i praksis hundre prosent på kino, forteller Jensen.

Krevde kultursatsing i 2011

Veien fram til en kulturell rabattordning for unge i Tromsø, har vært lang. Allerede i 2011 krevde de daværende AUF-medlemmene Marta Hofsøy og Martin Lægland at moderpartiet innførte et kulturkort.

– Dette var en kampsak for oss, men vi tapte valget, og kulturkortet fikk ikke flertall i det daværende kommunestyret. I 2015 fikk vi dette inn i Kystens Hus-erklæringen, og i dag er jeg utrolig glad for at vi endelig er i mål, sier Høfsøy.

Hofsøy er i dag nestleder i Utdannings- og oppvekstkomiteen, og er ikke i tvil om at Ung Kulturrabatt vil styrke byens kultur- og næringsliv.

– Tromsø har allerede et rikt kulturtilbud, og at unge får tilgang til dette vil styrke mangfoldet, mener hun.

Økonomisk ramme på 2 millioner

De prosjektansvarlige ved Tvibit understreker at 2018-lanseringen av Ung Kulturrabatt kun er et pilotprosjekt, og at den økonomiske rammen skal økes fra én til to millioner kroner i 2019.

– Et samarbeid med flere private kulturaktører er ønskelig, og disse kan ta kontakt med oss, samtidig som Kultur og idrett vil jobbe aktivt opp mot lokale konsertarrangører, opplyser Tvibit-leder Christian Hyld og kultursjef Lisa Hoen.