Avslører hemmelighetene bak TV-serien «Brøyt i vei» på NRK

Onsdag har du muligheten for en sniktitt på nye nordnorske filmer, pluss et dypdykk i NRK- suksessen «Brøyt i vei».

TV-SUKSESS: NRK-serien «Brøyt i vei» skal under lupen på Verdensteatret onsdag. Foto: NRK 

kultur

Da inviteres publikum og filmbransjen til Verdensteatret, for både førpremière og filmprat. Den tredje utgaven av Åpent Lerret: Nye filmer fra Nord-Norge, byr på både kortfilm, dokumentar og en TV-suksess.

– Dette blir det tredje Åpent Lerret- arrangementet, hvor vi får en sniktitt inn i pågående og ferdigstilte produksjoner, sier filmprodusent og medarrangør Mona Steffensen.

– Ofte opptatt under TIFF

Filmprodusent: Mona Steffensen er blant arrangørene av Åpent lerret: Nye filmer fra Nord-Norge på Verdensteatret onsdag. Foto: Kjetil Vik 

Steffensen mener det er stor nytteverdi i at filmskaperne i nord ser sine kollegers produksjoner.

– Nordnorske kortfilmer og dokumentarer vises riktig nok ofte på TIFF, men da er man ofte opptatt med andre ting, forklarer hun.

Det nordnorske filmmiljøet har tidligere sett med lengselsfulle øyne på Blått Lerret-arrangementet i Oslo.

Den sosiale og faglige møteplassen for bransje og publikum i hovedstaden er inspirasjon til denne nordnorske varianten, ifølge Steffensen.

– På denne måten ønsker vi å samle og skape oppmerksomhet hos interesserte og bransje i nord, og skape samtale rundt produksjonene som gjøres her.

Ny film fra «Parkert»-regissør

Kortfilmen «En fremmed kommer hjem» vises i sin helhet for første gang på onsdag. Regissør Fredrik Mortensen, mannen bak «Parkert» – dokumentarfilmen om Per «Parker» Andreassen, har spilt inn kortfilmen om en gutts møte med en innbruddstyv, i Tromsø.

Det blir også vist klipp fra dokumentarfilmen «Den siste jeger», av den prisvinnende regissøren Egil Håskjold Larsen.

– Her følger vi en jeger i Finnmark, som har valgt ensomheten og nærheten til naturen, sier Steffensen.

Ønsker kunnskap om NRK-suksess

NRK TV-suksessen «Brøyt i vei» blir også gjenstand for et faglig dypdykk.

– Vi får høre om metodene de har brukt i produksjonen, og prosessene rundt TV-serien. Kunnskap om hvordan NRK har jobbet er svært interessant for oss som utvikler dokumentarserier, forklarer Steffensen.

Gunnar Hammer, som var castingansvarlig for samtlige sesonger, og hadde regien i sesong nummer tre av seersuksessen, stiller til panelsamtale. Der får han selskap av regissørene Mortensen og Larsen.

– Etter programslutt er det lagt opp til mingling, hvor publikum kan komme med eventuelle spørsmål og innspill.