De lever sammen og jobber sammen. Nå skal de ro hele veien til Tromsø

Kunstnerne Geir Tore Holm og Søssa Jørgensen setter seg selv på prøve når de tar turen fra Gildeskål til Tromsø i en Nordlandsbåt.

EKTEPAR OG KUNSTNERPAR: Geir Tore Holm og Søssa Jørgensen både jobber og lever sammen. Nå skal de på en lang robåttur. Foto: Privat 

kultur

Lørdag drar kunstnerparet fra Sørfinnset i Gildeskål i en Nordlandsbåt lånt av Saltdal kommune. De tar sikte på å ankomme Tromsø 21. august. I løpet av den tiden kommer de til å tilbringe mange, mange timer i den lille båten.

– Jeg har ikke rodd så mye før, men Geir har vært i båt en del tidligere. Likevel, vi er ikke så tøffe. Det blir sikkert også en mental øvelse for oss også. Siden vi er partnere så er det vel flere ting som blir satt på prøve, sier Jørgensen.

Flere samarbeidsprosjekter

Geir Tore Holm kommer fra Manndalen, Søssa Jørgensen fra Bærum. De er gift og har samarbeidet som kunstnere i 28 år etter at de traff hverandre på Kunstakademiet i Trondheim for mange år siden.


Hvordan blir Tromsø om 50 år?

Kunstnerpar med nytt konsept: – Alt er lov, bortsett fra synging og slåssing

En ny form for diskusjon skal hjelpe Tromsø med å spå fremtiden.

 

I løpet av disse årene har de også samarbeidet om tre hovedprosjekter som de har jobbet med sammen, i tillegg til å jobbe individuelt med sine kunstprosjekter. Det første prosjektet de jobbet med var «Balkong», hvor de hadde et galleri i leiligheten deres i Trondheim.

TESTER BÅTEN: Her testes nordlandsbåten «Færingen» etter et reparasjonskurs i sommer. På bildet er Kristoffer Heen, Inndyr, båtbygger Kai Linde, Søssa Jørgensen, Geir og buhunden Máiste. Foto: Privat 

I det siste har de jobbet mye med kystkulturen og lært om Nordlandsbåten, i tillegg til et prosjekt hvor de bruker gården de bor på i Øvre Ringstad. I 2003 ble de bedt om å jobbe med et prosjekt i Sørfinnset. At reisen starter nettopp der er derfor ingen tilfeldighet.

Bybildet:

Hans Haakø: En rotekte kunstner

I «Tromsøs» arkiv finner vi fire bilder av Hans Haakø (1897-1984). På tre av dem røyker han, mens på det siste holder han penselen.

 

– Dette skulle være en mer sosial engasjert kunst av flyktig karakter, og som skulle foregå i et lokalsamfunn over tid. Her jobbet vi sammen med thailandske kunstnere og prosjektet ble hetende Sørfinnset skole/the nord land.

Plass til en til

Sjette oktober, under Kulturnatta, åpner utstillingen «Samarbeid 1993-2018» i Tromsø kunstforening. Her får man se utdrag fra de ovennevnte prosjektene, i tillegg til at Nordlandsbåten skal utstilles utenfor kunstforeningen. Derfor ender også reisen her og utstillingen blir stående til desember.

– Vi har lagt en rute som gjør at vi skal stoppe og sove over hos venner og kollegaer på veien oppover. Det er kun noen stopp i Troms vi ikke har kjenninger vi kan bo hos.


Kommunen vil be staten overta Kunstforeningsbygget

Kommunen bør midlertidig overta Tromsø kunstforenings lokaler i Museegata – og prøve å få til en statlig overtakelse av bygget.

 

I tillegg har de også plass til en ekstra person i båten, dersom noen ønsker å være med.

– Det er bare å ta kontakt dersom noen ønsker å være med. Det er allerede noen som har tinga noen strekninger, men vi har fortsatt plass, sier Jørgensen.