Nytt øl skal hjelpe byens komikere ut på turné

Byens standupkomikere får nå en helt ny type «drikkepenger».

OPPRETTER FOND: Roy-Arne Johannessen i Lunheim Standupforening vil sende lokale komikere til resten av landet. Foto: Helge Skog 

kultur

Fredag sparker Lunheim Standupforening i gang standup-høsten på Bryggeri 13. Tromsøværinger får sjansen til å se lokale komikere hver måned fremover, men standupforeningas drømmer stopper ikke i Mydland-gården i skippergata.

Nå skal et nytt øl hjelpe lokale komikere ut på turné.

– Fem kroner fra hvert solgte øl legges i et reisefond. Dette fondet kan lokale standupkomikere søke reisestøtte fra, sier Roy-Arne Johannessen i Lunheim Standupforening.


 

Lite penger i standup

Standup-ølet lanseres fredag, idet fem moromenn presenterer nytt materiale fra scenen.

– Det er ikke mye økonomi i å drive med stand up fra Tromsø. Reiser man sørover forsvinner honoraret som regel til hotellrom og flybilletter. Siden oppstarten i 2015 har Lunheim Standupforening fått null og niks i støtte, selv om vi har slengt søknader både hit og dit, forklarer Johannessen.

LAGER TØYSEVANN: Christian Sæther Riksheim (til venstre) og Anders Elde i Bryggeri 13 brygger «standup-øl» der litt av pengene går til en reisefond for lokale komikere. Foto: Helge Skog 

 

Dermed kommer «ølpengene» godt med i reisekassa.

Ville ha «latterlig» øl

Standupforeninga har da også stilt tre krav til det nye ølet, som har blitt døpt «Lunheim».

– Vi ville ha et latterlig, provoserende og ekstremt sterkt øl. Tre beskrivelser som passer oss i standupforeninga, altså, humrer Johannessen.


 

Ølbrygger i Bryggeri 13, Christian Sæther Riksheim, har en litt mer faglig beskrivelse av ølet.

– Det er en New England IPA med mango, som er litt mindre bitter enn en vanlig IPA. Den er på seks prosent, så ølet blir kun solgt her på bryggeripuben, sier Riksheim.

Ønsker forbrødring i nord

Johannessen ønsker seg en komikerrevolusjon i Tromsø og omegn. Nå skal han begynne å hente komikere fra resten av landet til Tromsø, og først ute er østlendingen Torgeir Bryge Ødegården på Bryggeri 13 15. november.

– Jeg har en intensjon om å hente nye, spennende, morsommere komikere som kanskje ikke aller kjenner til byen, sier tromsdalingen.

– Er det snakk om en slags «utvekslingsavtale», der noen kommer nordover, og andre reiser sørover?

– Det ligger i kortene at vi ønsker en form for utveksling med resten av landet. Vi ønsker også en sterkere forbrødring her i nord, og jobber for et sterkere samarbeid med standupforeningene i Harstad og Bodø, sier Johannessen.


Intervjuet:

– Jeg har vært feig, og har ikke stolt på meg selv

Moromann, skuespiller, familiefar og senterleder – i godt voksen alder har Roy-Arne Johannessen bestemt seg for hva han vil bli.