Vinanbefalinger for både de som liker rødt, hvitt og musserende

Disse vinene må bestilles fra Vinmonopolet.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

kultur

Deilig bærpreg

Deilig bærpreg 

 

Nr. 69781

Jean-Paul Brun Beaujolais le Ronsay (rød)

Frankrike/Burgund/2017/12 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Terningkast: 6

Produsenten holder til i den sørlige delen av Beaujolais og lager sine viner under mottoet «old style». I det ligger blant annet lang lagring. Vinrankene – mange med god alder – ligger fra 150–550 meter over havet. Denne er laget på Gamay-druer og er modnet i sementtanker. Mørk rød. Deilig bærpreg – kirsebær og bringebær. Smaken går mot frukt og steinfrukt – plommer og moreller – samt noe mineraler. Fin syrlighet og passe frisk. Tørrer litt i en god lengde. Til hvitt kjøtt og sjømat, men vil også tåle småvilt.

Ferske brød

Nr. 97871

Equilibri Natural Funambul Brut Nature Reserva (musserende)

Spania/Penedes/u.å./11,5 prosent

Kr 149,90 (bestilling)

Terningkast: 5

Halvparten Xarel-lo og likt med Macabeo og Parellada. Modnet 20 måneder på flaske. Gulgrønn. Ferske brød, sitrus, blomster, tropiske frukter og mineraler. Smaken byr på god frukt, friskhet og mer blomster. Også lett bitter med mineraler i finish. Best alene.

Steinfrukt

Nr. 78658

Savage Dirt Track Cinsault (rød)

Sør-Afrika/Swartland/2017/12,5 prosent

Kr. 144,90 (bestilling)

Terningkast: 5

En stor Cinsault-vin som er klar rød. Ingen fatkontakt. Åpner med et solid bærpreg, steinfrukt og et deilig krydderpreg. Smaken er bløt og fruktig. Frisk med behagelige garvestoff. God lengde. Topp priset. Til lyst kjøtt, men også til årets lam.

Stikkelsbær

Nr. 50880

Roblin Sancerre (hvit)

Frankrike/Loire/2017/12,5 prosent

Kr. 209,90 (bestilling)

Terningkast: 6

Kun brukt Sauvignon Blanc. Gulgrønn mot strågul. Fin frukt, blomster, grønne epler, stikkelsbær, mineraler og lime på duft. Mer frukt i en smak som balanseres av gode syrer. Faktisk masse, gode syrer. Avslutter tørt. Til sjømat eller alene.

Fersken

Nr. 12886

Roblin Origine Sancerre Rosé (rosé)

Frankrike/Loire/2017/13,5 prosent

Kr. 199,90 (bestilling)

Terningkast: 6

Laget på Pinot Noir. Rødrosa på farge. Noe fersken, blomster, men mest bær og mineraler. Frukten fortsetter i smaken. Gode syrer som gir en frisk, men også tørr avslutning. Fin fylde og lengde. Til sjømat og hvitt kjøtt.