Ukens vinanbefalinger:

Vin til høstens måltider

Her er de beste vinkjøpene du gjør til høstens middagsselskap.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

kultur

Gode krydder

 

Nr. 103333

Domaine Roger Perrin Côtes du Rhône Fruitè (rød)

Frankrike/Burgund/2017/13,5 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Terningkast: 5

Vingården har holdt det gående ved hjelp av flere vinmakere før Roger Perrin startet i 1968. 20 år senere overtok sønnen Luc og moren Yvette. De sto også bak det nye vineriet som i dag drives av søsteren til Luc, Veronique. Denne er laget på syv deler Grenache samt Syrah og Cinsault. Rødfiolett på farge. Dufter alkohol, mørke bær, gode krydder og moden frukt. Smaken er frisk med en del bitterhet og noe garvestoff. Også mynte og tanniner som gjør seg gjeldende i en lang finish. Til en kjøttrett. Bør lagres. Nytes lett avkjølt.

Modne epler

Nr. 80173

Clotilde Davenne Petit Chablis (hvit)

Frankrike/Burgund/2016/12 prosent

Kr. 184,90 (basis)

Terningkast: 6

Chardonnay-vin som er strågul. Modne epler, mineraler og sitrus i en innbydende start. Fyldig og fruktig smak. Tørr og frisk med urter i tillegg til det duften byr på. God avslutning. Til sjømat eller som aperitiff. Vil tåle en del lagring.

Kirsebær

Nr. 1618

Ioppa Ghemme (rød)

Italia/Piemonte/2007/14 prosent

Kr. 229,90 (test)

Terningkast: 6

Gode dråper til årets vilt. Laget på to deler Vespolina og Nebbiolo. Modnet fire år på eikeliggere. Mørk rød. Kirsebær, nøtter, tørt lær, moden frukt, noe treverk, sedertre og krydder på duft. Smaken er fyldig med gode tanniner som tørrer. Gode syrer og mer lær og urter. God lengde. Kan lagres.

Kompleks

 

Nr. 8577

Chateau Dudon (rød)

Frankrike/Bordeaux/2008/13 prosent

Kr. 158,00 (basis)

Terningkast: 6

Laget på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og litt Malbec. Rødbrun. Kompleks med bær, plommer, tørket frukt, tørt lær, tobakk, eik og mørk sjokolade. Smaken er fyldig og bløt med moden frukt – også tørket – og noe fra duften. Gode garvestoff og fin lengde. Til vilt og lam.

Boblefunn

 

Nr. 100133

Josef Chromy Non Vintage Tasmanian Sparkling Cuvee (musserende)

Australia/Tasmania/u.å./12 prosent

Kr. 199,90 (basis)

Terningkast: 6

Et boblefunn fra down under laget på tre druer – mest Pinot Noir. Flaskemodnet i halvannet år. Gulgrønn. Modne epler, fedme, bakst, gode krydder og sitrus. Fortreffelig smak med gode syrer, fylde og passe sødme. God varighet.

Blomster

 

Nr. 77616

Fusser Blanc de Pinot Noir (hvit)

Tysland/Pfalz/2017/11,5 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Terningkast: 6

Kun brukt Spätburgunder. Gulgrønn. Deilig frukt – røde epler spesielt – samt blomster, mineraler og sitrus. Smaken følger duften. Frisk og tørr med god fylde. Mot frukt i en tørr finish. Varer. Best alene, men tåler sjømat. Kommer også i magnum.

Bærtoner

 

Nr. 69033

Terra d'Alter ALF Alfrocheiro (rød)

Portugal/Alentejo/2017/13,5 prosent

Kr. 137,00 (basis)

Terningkast: 5

Laget på Alfrocheiro Preto-druer. Ungdommelig utseende. Moden frukt, gode bærtoner og en anelse jord. Mer frukt i en bløt smak. Gode syrer. Noe bitterhet underveis. Avslutter friskt og fruktig. Fin lengde. Til lam og vilt. God pris. Svak femmer!

Mineraler

 

Nr. 101931

Charles Sparr Riesling Tradition AOC (hvit)

Frankrike/Alsace/2016/12,5 prosent

Kr. 179,90 (bestilling)

Terningkast: 5

En Riesling-vin som er gulgrønn. Åpner med en del mineraler samt sitrus, noe urter og blomster. Frisk smak med mer sitrus og noe frukt. Tørrer, men også en del restsødme. Lett bitter i avslutningen. Til hvitt kjøtt og sjømat. Også nydelig alene.

Modne bær

 

Nr. 15647

Poggio al Casone Chianti Superiore (rød)

Italia/Toscana/2016/12,5 prosent

Kr. 129,90 (basis)

Terningkast: 5

To druer – Sangiovese og litt Canaiolo som er økologisk dyrket. En del av vinen er fatmodnet. Dyp rød. Modne bær, lær, treverk, en anelse myke karameller og urter. Noe av det går igjen i en myk og sødmefull smak. Frisk og fyldig. Tørrer noe i finish. Til lam.

Parfymert

 

Nr. 81314

Casa Americo Touriga Nacional (rød)

Portugal/Beiras/2016/13 prosent

Kr. 145,90 (basis)

Terningkast: 5

Laget på nasjonaldruen og er modnet i sementtanker. Dyp rød. God frukt, gode bærtoner, noe urter og lett parfymert. Smaken har noe av det samme. Også god fylde og en del garvestoff. Saftig i stilen med en tørrende ettersmak. Til årets lam.