Straumsbukta girer opp til oktoberfest: – Vi setter opp jodlebuss fra Prostneset

For ellevte år på rad arrangerer Pøbben med Ø oktoberfest etter tysk-bayersk modell i Straumsbukta førstkommende lørdag.

PØBBEN MED Ø: Per H. Olsen er klar for Oktoberfest i Straumsbukta førstkommende lørdag. Her sammen med ansatte og familie i på puben.   Foto: Pøbben med Ø

Oktoberfest
  • Oktoberfest ble arrangert første gang 12. oktober 1810 til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese.
  • Festivalen pågår i 16 dager før den første søndagen i oktober på et område som heter Theresienwiese, oppkalt etter prinsessen. I anledningen festen brygges et eget Oktoberfestøl. Det serveres i en type énliterskanner som kalles «Maß», og er alkoholsterkt og smaksrikt. Det får bare produseres av lokale bryggerier. Ølserveringen skjer i store telt som rommer opptil 10.000 mennesker.
  • KILDE: Wikipedia
kultur

– Vi trodde vi slo på stortromma i fjor, men i år blir det jaggu enda større, sier oktoberfestgeneral, Per H. Olsen.

Etter at han startet i mai, har han allerede besøkt fire tilsvarende arrangementer andre steder.

–Vi har reist litt rundt i Tyskland for å hente inspirasjon, og vår fest står ikke tilbake for noe de har der nede, mener Olsen.

Blåsere og surkål

Distriktet har sin egen kvinnelige blåserrekke, kjent som «Rystraumen Blæseensemble», som hovedattraksjonen for kvelden. Men ifølge Olsen står mye mer på programmet.

– Det blir styrketest for menn og kvinner med ølkrusholding. I tillegg har vi ved hjelp av Bryggeri 13 brygget et eget oktoberfest øl, som er godkjent av alle mulige slags myndigheter, forteller Olsen.

BLÆSEENSEMBLE: Distriktet har avlet sin egen messingblåserekke kalt Rystraumen blæseensemble, som er hovedattraksjon på Oktoberfesten: Foto: Per H. Olsen 

 

Det er også produsert lokale pølser og surkål.

– Er den lokalproduserte surkålen også godkjent av Mattilsynet?

– Den er godkjent av Mattilsynet og det som verre er, forteller Olsen.

Bandet «Duck-face» kommer

En gjeng med hyggelige damer fra bygdene Bakkejord, Mjelde og Straumsbukta har startet bandet «Duck-face». De stiller som kveldsunderholdning.

– Vi har også vår egen oktoberfestsang, sier Olsen.

Nytt av året er at interessen for å delta har vært så stor, at det settes opp egen buss tur-retur Prostneset og Straumsbukta.

– Vi kaller bussen for «Jodlebussen». Det innebærer at det kan bli litt høylytt om bord, advarer Olsen.

Skaper liv i Straumsbukta

Per H. Olsen startet Pøbben med Ø i de nedlagte butikklokalene i bygda, for å skape aktivitet og en møteplass for distriktet rundt.

–Det er utrolig at vi har fått slik en respons. Vi fyller lokalet år etter år. Vi ser at over 600 har meldt sin interesse på arrangementet på Facebook og det veldig hyggelig, sier Olsen.

KART OVER OMRÅDET: Om du er bekymret for å gå deg vill rundt i området rundt den gamle butikken i Straumsbukta, har Oktoberfest laget et eget kart over området.   Foto: Pøbben med Ø

 

I de senere år har Oktoberfesten spredt seg til andre deler av verden, spesielt til byer i USA, Canada og Straumbukta med stor tysk befolkning.