Skal gjøre Tromsø til verdens beste juleby:

Lanserer 11 dager langt julemarked

Tromsø i storsatsing for å bli verdens beste juleby. Nå blir det julemarked på Stortorget i adventstiden.

JULEBY: I år arrangeres Tromsøs første julemarked. Fra 6. til 16. desember vil det bli satt opp to store lavvoer på Stortorget. Det loves «noe for enhver sans». Arrangørene Mona Hassfjord (fra venstre), Lars Nymo Trulsen, Trude Ørpetvedt og Hilde Grønbech. 

kultur

I fjor ble Tromsø kåret til Norges 4. beste juleby av Nettavisen. CNN var samme år ute med kåring av verdens 10 beste vinterbyer. Også der kom Tromsø godt ut. I år går Tromsø for gull i jule-by kåringen.

– Vi kan ikke være på 4. plass uten julemarked, påpeker Hassfjord, og viser til at årets julemarked vil bli det første i Tromsø.

Med et splitter nytt julemarked og juleaktiviteter fra 6. til 16. desember lover de nisseluekledde arrangørene Mona Hassfjord, prosjektleder for Vican & Smakfestivalen, Hilde Grønbech-Hope prosjektleder for Vican & Smakfestivalen, Trude Ørpetvedt, daglig leder for Tromsø Sentrum AS og Lars Nymo Trulsen, banksjef for Sparebank 1 Nord-Norge, at det blir julestemning i Tromsø.

Stimuli for alle sanser

Både lukt, smak, hørsel, syn og følesansen vil i adventstiden stimulers når det blir satt opp julemesse i to store lavvoer, som til sammen blir én stor. På innsiden vil Storgatas pensjonerte julehjerter pryde taket over mange forskjellige «stands», og det vil dufte av mat.

– Det vil bli salg av både mat og håndverk i lavvoene, forteller Grønbech-Hope.


Nå kan du bestemme julemusikken i domkirka

Det inviteres til pianokonsert der i adventstida, der tromsøværingene kan «stemme fram» sine musikalske favoritter.

 

Hver dag i perioden 6. til 16. desember vil det være cirka ti stands i lavvoene, med noe variasjon fra dag til dag. Blant andre vil Toves glasskunst, Wabi Sabi og Berit Mienna være til stede med salg av håndverk. Ifølge arrangørene vil Berit Mienna vil ha den største standen. Her vil det bli salg av varmt vinterutstyr som for eksempel kartanker.

– Tove har, i tillegg til glasskunst, også rykte på seg for verdens beste vafler, sier Mona Hassfjord.

Wabi Sabi vil produsere ringer under arrangementene.

– Siden det er første gang vi arrangerer julemarked er det viktig for oss å finne aktører med kvalitet, sier Ørpetvedt.

Høy kos-faktor

Utenfor lavvoene vil de ha høy kos-faktor.

– På utsiden vil det bli bål, høybunter og gode samtaler, i tillegg til juleaktiviteter. Vi har ikke helt avklart alt enda, men det kan hende vi får både hest og slede, samt hundespann. Vi håper også å få besøk fra reinsdyr. Og så vil julenissen komme da, forteller Hassfjord.

Ellers garanteres det nissetog og nisseløp. Men arrangørene er også åpne for innspill.


Over 100 personer møtte opp for å demonstrere

Gikk i fakkeltog mot bompenger

Over 100 personer gikk i fakkeltog gjennom sentrum for å demonstrere mot innføring av bompenger i Tromsø. I en motdemonstrasjon samlet 10 studenter seg utenfor rådhuset under parolen «Ja til bompenger».

 

– Dersom noen føler for å bidra med innslag til aktiviteter eller underholdning er det bare å ta kontakt, oppfordrer Ørpetvedt.

Skal gå i null

Juleprosjektet med julemarked og aktiviteter er angivelig et null-prosjekt. Sparebank 1 Nord-Norge har bidratt med halvparten av midlene. Resten betaler Tromsø Sentrum AS og utstillerne selv.


Gigantslipp av juleøl: – Kundene er veldig nysgjerrige

Jula er mange uker unna, men siste fredag i oktober er som julaften for Tromsøs ølhunder.

 

I september lanserte Sparebank 1 Nord-Norge en strategi for å realisere prosjektet «Samfunnsløftet», som blant annet gir penger til julemarkedet.

– Det er fint å få til et slikt samarbeid, sier Talsmann Lars Nymo Trulsen.