Danselinja på Kongsbakken setter opp forestilling på Rådstua:

Skal danse forelskelse, skoleskyting og voldtekt

Torsdag er det duket for danseforestillingen «Spekter» på Rådstua. Kongsbakken-elevene har valgt seg alvorlige tema for koreografiene sine.
kultur

Det er hektisk stemning på Rådstua onsdag formiddag. De ni elevene i tredje klasse på danselinja ved Kongsbakken videregående skole gjør siste finpuss på koreografien. Alle elevene har jobbet med sin egen koreografi siden skoleåret starta, slik sisteårselevene gjør hvert år.

Danselærerne Marianne Nordmo og Miriam Riise Bait følger med og veileder elevene mens de gjør siste finpuss. Lærerne har merket seg at elevene har valgt seg alvorlige temaer for forestillingen. Blant annet tar de opp seksuell legning, skoleskyting, voldtektsproblematikk og mobbing.


Samfunnsløftet har fått nesten 400 søknader

Etter at Sparebanken Nord-Norge lanserte Samfunnsløftet for vel en måned siden har banken mottatt over 392 søknader. Den samlede søknadssummen utgjør vel 100 millioner kroner.

 

– Det er tydelig at de har mye på hjertet, at de virkelig ønsker å si noe, sier Nordmo, og legger til:

– Nå er det ikke nødvendigvis så lett å si noe om voldtekt i en dans, og det kan godt tenkes at publikum får noe annet ut av dansen, forklarer Nordmo.

– Håper folk ikke får sjokk

Solveig Vaeng (18) er én av elevene som har laget sin egen koreografi. Selv har hun valgt å lage en dans om den kritiske stemmen folk har i hodet, og som trykker dem ned.


12-timersdager, lite søvn og tunge tak. Slik er livet på Polardans.

70 dansere mellom 13 og 20 år skaper liv og leven døgnet rundt på Kulturskolen i disse dager.

 

– Dansen handler om kampen mot den kritiske stemmen, sier Vaeng.

– Det er vanskelige saker dere har valgt å jobbe med?

– Ja, vi har syntes det har vært interessant å gå i dybden og grave fram ting. Så får vi bare håpe at folk ikke får helt sjokk, sier hun.

Kritisk til Stortinget

Sunniva Karlsen Norkyn (18) har laget en dans om voldtekt, som hun har kalt «#samtykkelov». Den er inspirert av forslaget om å endre straffelovens bestemmelse om voldtekt slik at manglende samtykke til seksuell omgang i seg selv skal konstituere en voldtekt.


Satser alt for å bli fremtidens musikalstjerner

Seks elever fra Kulturskolen i Tromsø skal gå videre med musikalutdanningen. Lærer Elin Berg-Rolness er stolt over de kommende stjernene.

 

– Forslaget ble nedstemt i Stortinget, men jeg mener vi bør ha en slik samtykkelov, sier Norkyn.

Aleksandra Evertsen (18) er enig med Norkyn i at voldtekt er et viktig tema å ta opp, men har selv valgt seg et litt mildere tema:

– Mitt bidrag handler om en følelse av å skulle bli voksen, men ønske å få være barn litt lenger. Ikke hele tiden, altså, men av og til, sier Evertsen og smiler.