Ukas matspalte:

Skal det være litt amerikansk snadder? Hemmeligheten er surmelk og mursteiner

Grillet kylling er vanskelig å få saftig og sprø på samme gang – det ene utelukker ofte det andre. Men ikke i denne oppskriften, og «nøkkelen» er surmelk og murstein.

SUPERSAFTIG: Kylling som har fått ligge over natta i fløtemelk før den ble grillet under en murstein. En genial måte å få kyllingen til å bli både saftig og sprø – noe som ellers kan være vanskelig å få til. Ikke vær redd for litt småsvidde kanter. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Nok en gang skal vi til USA for å hente inspirasjon til matspalten her i avisa, og denne gangen skal vi ta for oss en rett som er både lekker og helt enkelt genial.

For å kunne lage en helt fantastisk sprø grillet kylling som samtidig er saftig og smaksrik har amerikanerne funnet metoden.

Hemmeligheten? Surmelk og mursteiner.

Chicken-under-a-brick

  • 1 hel kylling – 1,2-1,5 kg
  • 1/2 – 1 l skummet kulturmelk
  • 3 dl matlagingsfløte
  • Salt, pepper, chiliflakes, fersk estragon og timian

Ukens matspalte:

Lekker fiskegryte fra San Francisco Bay – californisk «Cioppino»

Om du spør noen fra lokalbefolkningen om hva som kjennetegner kjøkkenet i San Francisco er svaret nesten garantert «Cioppino».

 

Start med å klyve kyllingen. Du kan enten lage en «butterfly» ved å klippe bort ryggbeinet (klipp på hver side av ryggsøyla), men la kyllingen holde sammen i brystet. Da må du knekke brystbeinet.

DELING: Hel, fersk kylling deles langs ryggbeinet. Bruk en kraftig saks til å klippe gjennom fuglen. Fjern bein, overflødig skinn og brusk – da blir den mer appetittlig.  Foto: Christer Pedersen

 

Eller så kan du dele kyllingen i to ved å også klippe rett gjennom brystet. Fjern ryggbein og ribbein, samt løst skinn og talg – men behold skinnet!

Bruk en kjevle, en tung flaske eller bunnen på en kasserolle til å banke kyllingen litt flat.

Legg kyllingbitene tett i en skål. strø over rikelig med salt, krydder og urter. Hell over surmelka/fløten slik at alt kjøtt er dekket (i originaloppskrifta bruker man «buttermilk», dvs. melka som ble igjen etter smørkjerning – men det får du neppe tak i her i Norge.)


Ukens matspalte:

Kryddersterk «San Francisco Pork Chop in sticky gravy»

Vi har ikke laget så mye amerikanske retter i matspalten, men denne uken gjør vi et unntak når vi lager en saftig og kryddersterk svinekotelett fra San Francisco.

 

La stå i kjøleskapet over natta – minst tolv timer.

MELKEBAD: Kyllingen legges i fløtemelk over natten sammen med krydder og urter.  Foto: Christer Pedersen

 

Hell bort væsken og tørk kyllingen godt.

Pensle kyllingen med litt olje og legg til side.

Ta en eller to mursteiner (du får tak i dem på byggevarehandelen) og pakk disse godt inn i aluminiumfolie.

Varm opp en grillpanne eller en utegrill med lokk til skikkelig heit temperatur. Det skal ose av panna – da er den klar til bruk.

Legg kyllingen med skinnsiden ned i grillpanna – og legg mursteinene oppå.

TYNGENDE: En eller to mursteiner legges oppå kyllingen når den grilles i panne eller på rist. Har du ikke mursteiner kan du bruke en tung gryte eller kasserolle til det samme.  Foto: Christer Pedersen

 

La kyllingen ligge uten å røre den i minst åtte-ti minutter – det kommer til å ryke skikkelig, men bli ikke skremt.

Snu kyllingen og grill videre på kjøttsiden med mursteinene oppå.


Ukas matspalte

Amerikansk «pytt i panne»: Grillet ørret med lun «Succotash»

I ukas matspalte skal vi til «the Deep South» i USA for å finne selskap til et saftig stykke grillet ørret.

 

Grill kyllingen videre i åtte-ti minutter før du setter grillpanna inn i en forvarmet ovn på 175 grader, eller løfter kyllingen litt til side fra den direkte varmen på utegrillen. Legg på lokk, og la steke i 30 minutter.

Kyllingen er ferdig når du kan stikke en tannpirker inn i den tykkeste delen, og væsken som pipler ut er helt gjennomsiktig.

Server med grønnsalat, salt- og sennepsbakte poteter, sitronbåter og en god kalifornisk Pinot Noir

Enjoy your meal!