Tori vil gjøre Tromsø til «pianobyen»

Pådriveren bak pianokonkurransen «Top of The World» lanserer nytt prosjekt og får én million kroner fra Sparebanken for å gjennomføre det.

Nytt prosjekt: Tori Stødle (76) gir seg i «Top of The World» etter neste års konkurranse, men fortsetter som administrativ leder for det nye pianoprosjektet «Pianobyen Tromsø». Arkivfoto: Helge Matland 

kultur

«Pianobyen Tromsø» er åtte årlige abonnementskonserter som skal gå fra 2019 til 2022 mellom september og april. Klaverkonsertene vil fremføres av tidligere prisvinnere fra «Top of The World», og hver av konsertene vil streames live samt legges ut på nettsiden når de er ferdig.

– Vi vil at alle skal kunne ta del i dette, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. På denne måten vil alle som er interesserte i å se utøvere med store internasjonale karrierer fremføre musikken sin i Tromsø kunne delta, sier Tori Stødle.


Ildsjelen slutter etter 10 år

Tori Stødle innrømmer at det er vemodig å gi seg, men tror pianokonkurransen i Tromsø vil lede an internasjonalt i årene som kommer.

 

– Det blir et morsomt gjenhør for alle som er interesserte i konkurransen, så prosjektet er en helt ny idé samtidig som det blir et lite tilbakeblikk.

Jobber med finansieringen

Sparebanken Nord-Norge har nå gitt prosjektet én million kroner gjennom «Samfunnsløftet». Stødle (76), som gir seg som kunstnerisk leder for «Top of The World» neste høst, vil fortsette som administrativ leder for det nye prosjektet så lenge hun har ork.


– Finansieringen til et slik prosjekt som dette faller ikke på plass over natta, men vi er veldig takknemlig for å få støtte gjennom Samfunnsløftet. Det tolker jeg som en anerkjennelse for det arbeidet vi har lagt ned i nesten ti år nå og gir oss muligheten til å videreutvikle konseptet. Nå søker vi penger fra flere steder slik at vi har nok til gjennomføring av hele prosjektet, sier Stødle.

– Jeg blir 77 år til sommeren tross alt og har funnet en veldig god etterfølger i Sindre Myrbostad for «Top of The World», så fortsetter jeg med «Pianobyen Tromsø» så lenge jeg holder.

Ikke bare for eliten

En viktig del av det nye prosjektet blir fokusert på unge talenter. Etter hver av konsertene vil den enkelte utøveren tilby en to dagers masterclass for pianoelever ved Musikkonservatoriet, Kongsbakken, Unge musikere og Kulturskolen, samt andre i pianomiljøet i landet som skulle være interessert.


Pianokonkurransen sikret balanse i regnskapet

Etter å ha hatt økonomiske problemer, sørger nye midler for balanse i regnskapet til Top of the World.

 

– Vi har blitt kritisert for å bare være for eliten, men fokuserer med dette også på den yngre garden. De vil også være med i hovedkonsertene, sier Stødle.

Første konsert i serien vil være i september neste høst. Det er så langt uklart hvor konsertene vil ta sted, men trolig enten i Domkirka eller i den nye festsalen til Rødbanken om den står klar. «Top of The World» arrangeres separat i juni.