I 26 år har forfattere signert under stolene på Bokhuset

Når forfattere kommer til Bokhuset for å signere bøker, etterlater de en siste signatur under stolsetet.
kultur

Bokhuset Libris i Storgata kjøpte inn fire trestoler til pauserommet for mange titall år siden. Når det er forfattere på besøk som skal signere bøkene sine i butikken, hentes en av stolene ned så forfatterne har noe å sitte på.

Da Knut Smistad skulle signere bøker i 1992, fikk de ideen om å la ham signere under stolsetet. Siden har det ballet på seg fram til Marit Bockelie fikk æren av å innvie den fjerde stolen denne uka da hun satt i butikken for å signere Jonny Hansens bok «Marit Bockelie – en seilas i grafikk, mosaikk og musikk».

– De tre andre er fulle av signaturer så jeg tror vi skal ta i bruk den fjerde. Spørsmålet er vel om ikke Marit kommer til å tegne på hele stolen, sier butikkeier Martin Antonsen og ler.


Disse lokale forfatterne har solgt flest bøker

I år kjemper mange lokale forfattere om å få sin bok på toppen av julesalgslista. På toppen i de fleste bokhandlerne ligger Asbjørn Jaklin med boka «Kampen om Narvik».

 

Bondevik og Eli Hagen

Antonsen går opp trappa og inn på pauserommet hvor de fire trestolene står rundt et bord. Han snur dem på hodet og henger dem på bordplata.

– Det kommer mange minner tilbake til meg når jeg ser på disse signaturene. Jeg husker blant annet da vi hadde Kjell Magne Bondevik her og det nesten ikke kom noen. Det er med klump i halsen man inviterer de store navnene, fordi man vet aldri hvor mange som møter opp. Da Eli Hagen var her sto imidlertid folk i kø ut døra, minnes han.


Nisjebutikk i Tromsø sentrum kåret til landets beste

Norges beste bokhandel? Ja, den finner du nå i Tromsø.

 

Arne Næss glemte å signere

På de tre stolene kan man lese navn som Gro Harlem Brundtland, Kjell Magne Bondevik, Tore Skoglund, Jonas Gahr Støre, Ingrid Espelid Hovig, Arthur Arntzen, Geir Lundestad, Jon Michelet, Snåsamannen, Eli Hagen, Truls Svendsen og mange flere.

– Det var faren min som begynte med dette. Poenget var nok at alle forfatterne skulle signere før de dro, men jeg tviler på at vi har husket det hver gang. Arne Næss satt her en gang, men jeg finner ikke signaturen hans, sier Antonsen.