Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

FESTMAT: «Kokte» og fløtegratinerte poteter, biff, asparges og smørstekte sjampinjonger. Festmat som vil glede alle og enhver. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Rundt jul og nyttår er det mange festmåltider som skal både spises og drikkes.

Og festsesongen fortsetter gjerne etter nyttår – uansett hvilke nyttårsforsetter som man har laget ...

Ettersom vi nordmenn handler som gale i forkant av helgene, så er det jo masse mat i kjøleskapet og fryseren som skal spises opp. Og det er jo dumt om man skal kaste gode råvarer i disse anti-matsvinntider.

I ukas matspalte får du oppskriften på hvordan du kan lage en siderett til både kjøtt, fugl og fisk som laks, ørret og kveite.

Om du følger oppskriften så får du fløtegratinerte poteter til å bli spennende, saftige og velsmakende.

Oppskriften er svensk, og jeg lærte den av TV-kokken «Mat-Tina» for noen år siden, og jeg har aldri laget noen andre versjoner siden den gang – den er helt enkelt outstanding.

Hemmeligheten er å koke potetene lett på forhånd, og la potetstivelsen «jevne» fløten du bruker slik at potetskivene blir pakket inn i kremete og lun saus.

LES OGSÅ: Gnocchi – en av de beste måtene å spise poteter på

Jeg må kanskje skynde meg å understreke at dette er svært langt fra smalmat – og det er vanskelig å bruke andre råvarer enn de skikkelig kaloririke.

Og bruk ikke melk istedenfor fløte! Da er det veldig lett at gratengen blir grynete, tørr og kjedelig – så her må du faktisk bruke fløte av feiteste sort.

Gratengen passer som sagt utmerket til både kjøtt, fugl og rød fisk – men du kan også velge å servere den som «hovedrett» – den er faktisk en god rett på egen hånd.

LES OGSÅ: Italiensk klassiker som vil smelte hjertet ditt

«Kokte» fløtegratinerte poteter

1,2 kg melne poteter

1 stor løk – gul eller rød

(Ev. knust hvitløk)

1,4 l fløte

2–3 ss salt

Sort pepper

2 dl skarp ost


SKIVER: Melne poteter og løk skjæres i tynne skiver. 

Skrell potetene og skjær disse i løvtynne skiver. Er du nennsom på hånden gjør du det med kniv, ellers er det best å skjære potetene med kjøkkenmaskin eller ostehøvel.

Skjær løken i like tynne skiver.

Så til det litt spesielle med denne oppskriften:

Legg potetene og løken i en vid kasserolle og hell over fløten. Det er viktig at væsken dekker potetene.

LES OGSÅ: Skal det være litt amerikansk snadder? Hemmeligheten er surmelk og mursteiner

Hell på salt – og smak! Man kan tro at 2–3 ss salt er for mye, men fløten skal bli skikkelig salt, nesten på grensen til det du tror er for mye. Men vær ikke bekymret, saltet trenger inn i potetene og «forsvinner».

Kok forsiktig opp fløten og rør forsiktig rundt i kasserollen med en myk stekespade eller en slikkepott slik at væsken ikke svir fast i bunnen.

KOKES: Løken og potetene skal før-kokes i fløte. 

Når fløten begynner å tjukne – etter fem-seks minutter – rører du litt hyppigere.

Konsistensen på fløten skal være «tjukk og sausete», jeg kan ikke beskrive det bedre enn som så.

Hell så over potetene, løken og fløten i en gratengform.

GRATENG: Løken og potetene helles over i en gratengform etter at de er kokte. På med god ost – og så inn i ovnen. 

Strø over den revne osten – jeg bruker gjerne cheddar eller svensk Prästost.

Stek i forvarmet ovn på 200 grader helt til potetene er møre og osten har fått fin farge.

La gratengen stå litt før du serverer den slik at den får sette seg.

Du har nå en kremete, velsmakende og nydelig potetgrateng som – som sagt – passer til det meste.

Jeg serverte den med stekt ytrefilet, smørstekte sjampinjonger, lettkokt asparges og rødvinssaus.

I glassene passet det veldig bra med en litt voksen Chianti Classico Riserva.

Vel bekomme!

LES OGSÅ: Tørrfisk med søtt selskap