Ukens matspalte:

Klassisk kraftkost: Varmende ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er blant det beste du kan lage og servere vinterstid.
kultur

Ute er det åtte minus, i lysløypa er det nypreparerte spor i 20 centimeter nysnø, skiene har spikerfeste og god glid – og alle jeg møter og kjører forbi smiler bredt.

For min del er de rundene ute i skauen ekstra deilig, for hjemme på komfyren småputrer en stor kasserolle med hjemmelaget ertesuppe som jeg har brukt et par dager på å forberede.

Som kjent venter den ikke forgjeves, den som venter på noe godt.

Runden i skisporet ga rimfrost i skjegget og snufs i nesen, noe som i sin tur er fantastiske «krydder».

Og suppa var helt fantastisk god.

Her er oppskriften – helt fra starten.


 

Ertesuppe med svineknoke

1 salt og røkt svineknoke

1 gul løk

(2 fedd hvitløk)

2 gulrøtter

3–4 laurbærblader

15 svarte pepperkorn

Vann


Legg svineknoken i kaldt vann som dekker kjøttet. Kok opp, la koke i ett minutt og sil av vannet. Skyll svineknoken – da får du vekk mye av «grumset» som du ellers må fjerne fra krafta.

KNOKE: En røkt og saltet svineknoke gir både deilig kjøtt og en smaksrik kraft som du bruker som base i suppa.  Foto: Christer Pedersen

 

Skrell og hakk løk, gulrøtter og ev. hvitløk grovt. Legg grønnsakene og krydderne sammen med svineknoken i en stor kasserolle. Hell på vann slik at det dekker kjøttet og kok opp.

La trekke på svak varme (det skal så vidt boble) i minst tre timer. Kjøttet er ferdig når det løsner lett fra beinet.

Løft opp knoken på et fat og sil krafta ned i en stor skål.


Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

 

Grønnsakene og krydderne kaster du – du trenger dem ikke mer.

La krafta og knoken bli kalde – gjerne over natta i kjøleskap. Fjern fettet fra krafta (om du kjøler krafta er det enkelt å løfte vekk «fettlokket»).

LANGKOKT: Svineknoken kokes i vann sammen med litt grønt og noe krydder.  Foto: Christer Pedersen

 

Fjern svor, fett og bein fra svineknoken og kutt kjøttet i terninger på 1,5 x 1,5 cm. Om du vil kan du «rive» kjøttet i biter, det ser litt stilig og røft ut.

500 g gule erter

1 gul løk

2 gulrøtter

2 halvstore poteter

Timian, merian, salt, pepper


Legg ertene i bløt i en kasserolle og la dem stå i vann over natta i minst 10–12 timer – gjerne mer.

Skyll ertene godt etter bløtleggingen.

Skrell gulrøtter, løk og poteter. Løken skjæres i tynne båter og gulrøtter/poteter i små terninger.

Hell på silet kraft på ertene, løken og gulrøttene og kok opp. Krydre med pepper og urter. Vent med å salte, og spar potetene.

KJØTT: Kjøttet fra den langkokte svineknoken skjæres (eller rives) i biter og får koke sammen med ertene.  Foto: Christer Pedersen

 

Etter å ha småkokt i cirka to timer smaker du på suppa for å se om den er salt nok, og om ertene er ferd med å mykne. Om ertene fortsatt er harde koker du suppa ytterligere en halvtime. Er suppa for salt kan du spe med litt vann.


Ukens matspalte:

Lekker fiskegryte fra San Francisco Bay – californisk «Cioppino»

Om du spør noen fra lokalbefolkningen om hva som kjennetegner kjøkkenet i San Francisco er svaret nesten garantert «Cioppino».

 

Legg så i kjøttet og potetene og la suppa koke i en halvtimes tid – helt til potetene er helt gjennomkokte og myke.

Nå kommer et viktig moment:

Bruk en potetstamper eller en kraftig visp til å «knuse» ertene og potetene. Ikke bruk for mye makt, da risikerer du å knuse kjøttet til trevler.

KNUSENDE: Det er viktig å gi ertesuppa litt juling før servering slik at den blir tjukk og kremete. Bruk en potetstamper eller en kraftig visp.  Foto: Christer Pedersen

 

Rør så rundt med øsa helt til suppa er blitt tjukk og fin – da er den klar til servering.

Server suppa i varme suppeskåler sammen med gode rundstykker eller grovt brød.

Svenskene – som også elsker ertesuppe – har gjerne en stor klikk grov sennep i suppa, det er veldig godt.

Et tips – også det fra svenskene – er å strø litt tørket merian og kanskje litt fersk timian over suppa. Det skal visstnok gi mindre luft i magen.

I glassene er det veldig godt med en bayerøl.

Vel bekomme!