Noen for kjelleren

Sjekk ut ukens vinanbefalinger.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

kultur
 

Integrert eik

Nr. 678

Faustino I Gran Reserva (rød)

Spania/Rioja/2008/13,5 prosent

Kr. 234,90 (basis)

Vinhuset Faustino har holdt det gående i snart 160 år. Ikke unaturlig at produsenten er den som eier mest vinmarker i regionen. Hva angår kategorien «Gran Reserva», er det en vin som kun lages i år hvor forholdene klassifiseres som «eksellent». Siden lanseringen på 60-tallet, er vinen blitt den mestselgende i verden. Hoveddruen er Tempranillo ispedd noe Graciano og Mazuelo. Modnet 26 måneder på eik og like lenge på flaske. Rød med antydning til noe brunt. Deilige fataromaer, god frukt, tobakk og krydder. Smaken er tradisjonell med integrert eik, garvestoff som balanserer og krydder. God lengde. Til lam og vilt. Tåler fortsatt mye lagring.

Terningkast: 5

Vanilje

Nr. 19291

Domaine Roger Perrin Chateauneauf-du-Pape (rød)

Frankrike/Burgund/2014/14,5 prosent

Kr. 325,00 (bestilling)

Fire druer – mest Grenache og Syrah. Vinene er modnet drøye året før de blandes. Klar rød. Masse bær og frukt, gode krydder og vanilje. Smaken er myk med det duften gir – krydder spesielt. Aner også noe svart lakris og tobakk. Merker også alkoholen i en lang avslutning. Til vilt, lam og oster.

Terningkast: 5

Tørket frukt

Nr. 102712

Casa de La Ermita Crianza (rød)

Spania/Jumilla/2015/14 prosent

Kr. 189,90 (bestilling)

Mest Monastrell samt Tempranillo og Cabernet Sauvignon. Fatlagret i ni måneder. Tett rød. Åpner med mørke bær, tørket frukt, urter, krydder og mørk sjokolade. Smaken byr på mer frukt, en anelse eik og jord. Deilige tanniner og gode syrer. Kjenner også alkoholen. Til vilt og oster.

Terningkast: 6

Tobakk

Nr. 104198

Bouchard Bourgogne Pinot Noir Reserve du Centenaire (rød)

Frankrike/Burgund/1997/13 prosent

Kr. 239,90 (bestilling)

En over 20 år gammel Pinot Noir-vin som er modnet året på ulike fat – også nye. Rødbrun. Tørket frukt, jord, tobakk, bær, tørt lær, kirsebær, sjokolade og krydder i en fantastisk duft. Smaken følger opp det gode førsteinntrykket. Moden, men også syrlig smak. Mer frukt i finish. Til hvitt kjøtt og oster.

Terningkast: 6

Mineraler

Nr. 44816

Moreau Naudet Chablis Vieilles Vignes les Pargeus (hvit)

Frankrike/Burgund/2015/12,5 prosent

Kr. 269,90 (bestilling)

Chardonnay-druer fra over 40 år gamle vinstokker. Ingen fatkontakt. Gulgrønn på farge. Dufter gule, melne epler, fedme, sitrus og mineraler. Smaken er fruktig og fyldig med ditto syre. Fin tørrhet og mer eple i en lang ettersmak. Alene eller til sjømat.

Terningkast: 5