Ukens vinanbefalinger:

Skatter fra bestillingsutvalget

Noen ganger gjør man lurt i å utforske utover det som finnes i hyllene.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

kultur

Frisk og syrlig

 

Nr. 46070

Tedeschi Capitel San Rocco Valpolicella Ripasso Superiore (rød)

Italia/Veneto/2016/14,5 prosent

Kr. 209,90 (bestilling)

Terningkast: 6


Familien Tedeschi kjøpte sin første vinmark i 1630. Selv om de ulike medlemmene har påtatt seg både politiske og religiøse roller etter det, har vinproduksjonen stått sentral og vært stoltheten for generasjoner i Valpolicella-området. Her snakker vi om noe så sjeldent som en ripasso som er frisk og «syrlig». Laget på like deler Corvina, Corvinone og Rondinella samt en miks av andre druer.

Modnet halvåret på slovenske fat. Noe sødme fra steinfrukt. Også krydder. Fylde og mer frukt i en innbydende smak. En balansert variant med behagelige, tørre tanniner. Stor lengde. Til lam og alle former for vilt.

Steinfrukt

 

Nr. 95220

Antica Enotria Puglia Rosso (rød)

Italia/Puglia/2016/12,5 prosent

Kr. 149,90 (bestilling)

Terningkast: 5


Montepulciano-vin som er flaskemodnet. Pressingen foregår skånsomt over flere dager. Mørk rød. Bær og steinfrukt i en fin miks. Også noe vanilje og tørt lær. Frukten går igjen i en fyldig smak. Balanserte syrer og noe krydder. Fin varighet. Til årets torsk og lyst kjøtt.

Fersken

 

Nr. 103179

Domäne Wachau Dürnstein Federspiel (hvit)

Østerrike/Wachau/2017/12,5 prosent

Kr. 149,90 (bestilling)

Terningkast: 6


Kun brukt Grüner Veltliner. Gulgrønn. Fersken, eple, blomster, mineraler, noe sødme, sitrus og urter i en kompleks duft. God fylde og friske syrer i smaken. Avslutter tørt med ditto sitrus. Nytes alene eller til lyst kjøtt og sjømat. Tåler noe lagring. Svak sekser!

Kjernekarakter

 

Nr. 7350

Terre di Prenzano Chianti Classico (rød)

Italia/Toscana/2016/14 prosent

Kr. 189,90 (bestilling)

Terningkast: 5


Her er det kun brukt Sangiovese-druer. Modnet året på store eiketønner. Klar rød. Innbydende duft av ulike bær, noe kjernekarakter, nøtter og fat. Smaken er fyldig med god frukt. Passe syrlig med en behagelig tørrhet i sluttfasen. Til pizza og pasta. Solid femmer! Tåler lagring.

Frukttoner

 

Nr. 20135

Cuvée Christer Berens Primitivo (rød)

Italia/Puglia/2017/13,5 prosent

Kr. 129,90 (basis)

Terningkast: 4


I hovedsak brukt Primitivo-druer fra 60 år gamle vinstokker. Fatlagret i fire måneder. Mørk rød. Fine frukttoner ispedd gode krydder og litt sjokolade. Mer frukt og bær i en frisk og fyldig smak. Noe restsødme – 5 g/l sukker. Fin avslutning. Til vilt og oster. God pris!