Ukas vinanbefalinger:

Solide italienere

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

kultur

Jord og fat

 

Nr. 104456

Sottimano Pairolero Barbera d'Alba Superiore (rød)

Italia/Piemonte/2016/14,5 prosent

Kr. 249,90 (bestilling)

Terningkast: 6


Da Rino Sottimano hadde fullført studiene mot slutten av 60-tallet, bestemte han seg for å «hoppe i det». Det ble starten på et eventyr som i dag gjør Sottimano til en av distriktets beste barberaprodusenter. Vi snakker om en vin som har fått 16 måneder på fat – også nye.

Det har gitt en dyp rød vin som åpner med frukt, nøtter, jord og et godt fatpreg. Frukten går igjen i en fyldig smak. Tørrer noe i en krydret avslutning. Nytes til en godt stykke kjøtt – gjerne vilt. Vil tåle flere å i kjelleren.


Blomster

Nr. 7014

Borgogno No Name (rød)

Pialia/Piemonte/2014/14 prosent

Kr. 295,00 (basis)

Terningkast: 6


Dette er en protestvin uten navn. Årsaken er at den først ikke ble godkjent som en Barolo. I dag er Nebbiolo-vinen viden kjent, uten at det har endret etiketten. Lagret tre år på eikeliggere. Rubinrød. Dufter blomster, modne bær, noe jord og fat. Fyldig, fruktig smak med krydder og svart lakris. Tørrer i finish. Til lam og oster.

Krydder og lær

 

Nr. 16695

Terre del Barolo Verduno Pelaverga (rød)

Italia/Piemonte/2017/14 prosent

Kr. 219,90 (basis)

Terningkast: 5


Nyhet på polet. Pelaverga-druer fra kooperativ midt i Barolo. Ingen fatkontakt. Fin rød. Bær, krydder, lær og noe jord. Mot frukt i en smak med gode syrer, noe fylde og en del tanniner. Mer krydder. Tørrer i en bløt avslutning. Til lyst kjøtt og torsk. Solid femmer! Tåler litt lagring.

Bærduft

Nr. 42672

Da Luca Primitivo Merlot (rød)

Italia/Puglia/2016/13,5 prosent

Kr. 109,90 (basis)

Terningkast: 4


Her får du mye vin for pengene. Seks deler Primitivo og Merlot – alt fra gamle druestokker. Noe av vinen er fatmodnet i et halvt år. Dyp rød. Moden frukt, krydder og bær på duft. Det går igjen i en behagelig smak. Rund med en tørr, krydret avslutning. Allsidig i forhold til mat, men best alene.

Tørt lær

 

Nr. 54708

Marques de Picos (rød)

Spania/Carinena/2017/13,5 prosent

Kr. 124,90 (basis)

Terningkast: 4


Garnacha-vin som går til oster, pasta og pizza. Klar rød. Lukten byr på steinfrukt, ulike bærtyper, urter, tørt lær og krydder. Smaken er fruktig og bløt. Syrer som balanserer. Også krydder og en del tørrhet i ettersmaken. God pris. Solid firer!