Vinanbefalinger til hvitt kjøtt, vilt og sjømat

Dissene vinene anbefaler iTromsøs vinanmelder i ukas vinspalte.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

kultur

Vedvarende frukt

Nr. 80178

Desvignes Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre (hvit)

Frankrike/Burgund/2015/13 prosent

Kr. 299,90 (basis)

Familien har i flere generasjoner eid sin 1er cru-eiendom i hjertet av Chablis. Vinmarkene ligger i bakkene rundt en høyde – noe som gir store variasjoner hva angår solforhold. Her er det brukt Chardonnay-druer fra tre forskjellige vinmarker. Gulgrønn på farge. Syrlige epler, god frukt, mineraler, sitrus og urter i lukten. Frukten vedvarer i en fyldig smak. Innbydende og tørrende – hele veien. Også noe krydder underveis. Stor lengde. Til fisk og sjømat generelt. Vil tåle en del lagring.

Terningkast: 6


Plommer

Plommer 

Nr. 7905

Santa Sofia Amarone della Valpolicella Classico (rød)

Italia/Veneto/2012/15,5 prosent

Kr. 339,90 (basis)

En solid Amarone satt sammen av mest Corvina, men også Rondinella og Molinara. Har fått tre år på slovenske fat. Dyp rød. Tørket frukt, sjokolade, plommer, krydder, fat og lakris i en sammensatt duft. Moden frukt i smaken. Behagelige garvestoff. God fylde i en lang finish. Til vilt.

Terningkast: 6


Stikkelsbær

Nr. 9458

Yealands Land Made Sauvignon Blanc (hvit)

New Zealand/Marlborough/2017/12,5 prosent

Kr. 144,90 (test)

Endruevin som er økologisk dyrket. Gulgrønn. Klart stikkelsbærpreg, eple, noe grønt og sitrus. Smaken er syrlig. Mer frukt og en del mineraler. Tørrer i en lang ettersmak. Alene eller til sjømat. Kan lagres. Svak femmer!

Terningkast: 5


Kirsebær

Nr. 78119

Dievole le Due Arbie Chianti Superiore (rød)

Italia/Toscana/2016/13,5 prosent

Kr. 144,90 (bestilling)

Ny årgang laget på åtte deler Sangiovese og Merlot. Modnet året på store fat. Mørk rød. Klare kirsebærtoner og steinfrukt. Videre krydder, tørt lær og noe jord. Saftig stil med gode syrer og bløte tanniner. Fyldig, lett og tørrende avslutning. Til hvitt kjøtt.

Terningkast: 5


Kryddertoner

Nr. 95217

Antica Enotria Nero di Troia (rød)

Italia/Puglia/2015/13 prosent

Kr. 199,90 (bestilling)

En Nero di Troia-vin som har fått fire måneder på eikefat. Dyp rød. Bær, plomme, fat og gode kryddertoner i åpningen. Bløt, moden smak med mer frukt. Fin fylde, noe sødme, syrer og tørre tanniner gir en topp opplevelse. God varighet. Til et godt stykke kjøtt.

Terningkast: 6