Ukens vinspalte

Tunge italienske viner

Disse vinene anbefaler iTromsøs vinanmelder denne uka.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

kultur

Jordbær og aprikos

Nr. 104416

Clos Lapeyre La Magendia Jurancon Moelleux (dessertvin)

Frankrike/sørvest/2016/12,5 prosent

Kr. 169,90 (bestilling) (halvflaske)

300–400 meter over havet i et klima påvirket av Atlanterhavet og Pyreneene, produseres det viner etter økologiske prinsipper. Her brukes det kun lokale druetyper som i denne – Petit Manseng. Vinen er lagret året på fat og like lenge i ståltanker. Lys gylden. Herlig duft av aprikos og -stein samt sitrus. Smaken byr først og fremst på en god sødme – 82 g/l sukker. Dernest gule, melne epler, jordbær og mer aprikos. Frisk med gode syrer. En meget god dessertvin som sitter godt og lenge. Vil også passe ypperlig til ulike oster.

Terningkast: 6


Fruktaromaer

Nr. 44465

Saladini Pilastri Rosso Piceno (rød)

Italia/Marche/2017/13 prosent

Kr. 127,90 (basis)

Laget på syv deler Sangiovese samt Montepulciano. Modnet halvåret på store, slovenske fat. Klar rød. Åpner med deilige bær- og fruktaromaer, krydder, fat og noe jord. Smaken byr på enda mer frukt. Fin fylde og noe tørrhet. Mot lakris i en ok finish. Nytes til hvitt kjøtt og småvilt. God pris!

Terningkast: 5


Mørk sjokolade

Nr. 28525

Villa Ca'Vendri Amarone della Valpolicella (rød)

Italia/Veneto/2015/15 prosent

Kr. 229,90 (basis)

En miks av Corvina, Corvinone og Rondinella. Lagret to år på fat og halvåret på flaske. Dyp rød. Kirsebær, steinfrukt, tørket frukt, fat, mørk sjokolade og kaffe på duft. Smaken er bløt med noe krydder, lakris og en fin bitterhet. Passe med garvestoff. God fylde og sødme – 8 g/l sukker. Sitter godt og lenge. Til vilt.

Terningkast: 5


Tørket frukt

Nr. 57005

Santa Sofia Ripasso Valpolicella Superiore (rød)

Italia/Veneto/2015/14 prosent

Kr. 159,90 (basis)

Syv deler Corvina og Rondinella. Vært via rester fra amaroneproduksjonen. Lagret ni måneder på fat. Dyp rød. Gode bærtoner, krydder, noe alkoholstikk, lakris og fat. Smaken gir meg modne bær, tørket frukt og mer lakris. Bløt med god fylde. Behagelig hele veien. Noe restsødme – 14 g/l sukker. Til lam.

Terningkast: 5


Blomster

Nr. 20498

Fontanafredda Eddio Langhe Nebbiolo (rød)

Italia/Piemonte/2017/13 prosent

Kr. 159,90 (basis)

Nebbiolo-vin fra en prisbelønnet produsent. Kvaliteten på denne har holdt seg i år etter år. Nesten året på eikeliggere. Klar rød. Gode bærtoner, blomster, steinfrukt, tobakk og eik. Saftig videre. Frisk og fyldig med garvestoff som gjør godt. Også en anelse lakris. Det varer. Til en god kjøttrett og oster.

Terningkast: 5