Bybildet:

Slik ble det anbefalt å tilberede laksen for 32 år siden

Eksportkampanjer for norsk laks er ingenting nytt. I 1987 var det «feinschmeckerne» man henvendte seg til. Og hvem var da mer naturlig å få med på laget enn restauratør Birger Hanssen?

RESTAURATØREN: Birger Hanssen fotografert i 1987 da han tydeligvis sto for en renovasjon av Abboteke bar hvor man kunne sitte og vente på bordet sitt på Peppermøllen som nok var Hanssens hjertebarn. Han drev restauranten fra den åpnet 8. mai 1972 i samarbeid med Jan Mæland hvis kongstanke det var å åpne restaurant i Fritz Gottlib Zapffes gamle leilighet. Foto: Ronald Johansen 

kultur

– For å lokke til seg det finsmakerske og pengesterke toppsjikt av delikatesse-kjøpende fiskevenner i det store utland, har man satt sammen en forrykende fest av en kokebok, «Norwegian Salmon International Chef’s Recipes», skrev journalist Truls Meland i «Tromsø» den 14. mars 1987.

Derfor inviterte Markedsrådet for norsk laks, bladet «Tromsø», Kaldfjord handel og eksportbedriften Leonhard, visstnok «den første lakseoppdretter i Nord-Norge» til fiskekalas. Vertskap var Birger Hanssen på «Peppermøllen».

Det beste æ har spist!

Kokeboka ble nok flittig brukt på kjøkkenet den kvelden, og godordene lot ikke vente på seg:

– Voldsom smak, men du verden kor godt det va. Det beste æ har spist nån gang ... men da hadde æ ikkje spist den neste retten. Den va super, sa en av gjestene.


Kirkehelg på Brensholmen

Det var mye arbeid, og en god porsjon taktikk, som ble lagt for dagen da Hillesøy sanitetsforening skulle stelle til kirkehelg med basar.


Og det var ingen grunn til å klage. Her var det salmon tartare laget av en svensk kokk bosatt i Paris, laksemedaljong med kaviar og trøfler. laksekanapeer inspirert av det japanske kjøkken (sushi var fremdeles et fremmedord i det norske språk), gravlaksmousse, laksesuffle, alt hva en «feinschmeckers» kresne gane kunne forlange.

KOKKEN: Det var Finn Wikberg som sto på kjøkkenet da Birger Hanssen, Markedsrådet for norsk laks, bladet «Tromsø», Kaldfjord handel og eksportbedriften Leonhard inviterte til lakselag på Peppermøllen. Arkivfoto 

Men favoritten syntes å være «salmon in flaky pastry with mint sauce», komponert av Wolf Dieter Klunker ved Fischereihafenrestaurant i Hamburg.


Bybildet:

«Slaget» på St. Hanshaugen

Selv om gutters trang til å samle seg i guttegjenger stort sett er harmløs, kan det få uventede utfall.


Det er kanskje lenge siden (vel 600 år?) nordmenn ble oppfordret til å spise fisk på fredager for å minne Jesus Kristus som ble korsfestet på en fredag og som en botsøvelse for våre synder, men i tilfelle noen lar seg friste til å bytte ut tacofredagen med en fiskefredag, får dere oppskriften her:

Innbakt laks med mintsaus

Til 4 behøver man 600 g laksefilet og 300 g tertedeig.

I tillegg til farsen trengs 200 g laksefilet, 1 teskje Pernod, 1 kopp fløte, salt og to spiseskjeer pisket krem. Til sausen trengs 1 kopp fiskekraft, 1/2 kopp hvitvin, 2 spiseskjeer rømme, 3 spiseskjeer pisket krem, 2 mynteskudd, 75 g smør, salt og sitronsaft.

Farsen: Lag en glatt farse av laksen, fløten, salt og Pernod. Gni massen gjennom et fint dørslag og fold inn den piskede kremen. Hold massen godt avkjølt.

Laksen: Krydre filetene, spre farsen på toppen og brett ualt inn i tertedeig. Stek i forvarmet ovn på cirka 210 grader til de er gyldenbrune.

Mintsaus: Hell fiskekraft og hvitvin i en panne og kok inn til en sirupsaktig konsistens. Kjør minten i en prosessor til fin puré og ha den i pannen sammen med rømme og pisket krem. Fold inn det kalde smøret. Krydre med salt og sitronsaft.

Nå gjenstår det bare å overbevise ungene om at fisk er sunnere enn kjøtt og derfor en bedre fredagsmiddag enn taco. Lykke til!