Slik gikk det da BBC dro på Ølhallen i 1965

Den fantastiske videoen fra da de hevdet Ølhallen var Skandinavias eneste pub, går sin seiersgang på sosiale medier.
kultur

Mandag delte den britiske rikskringkasteren BBC et særdeles fornøyelig gjensyn fra arkivet, sett med Tromsø-patriotiske øyner.


Disse 80-åringene går på Ølhallen første onsdag hver måned:– Det blir så kjedelig med kaffe

Første onsdag hver måned møtes disse fem kvinnene på Ølhallen. – Vi har det mye artig, men vi kan også ha seriøse samtaler, sier Ragnhild Pettersen.

 

Den da unge og lovende reporteren Magnus Magnusson (som senere ble kjent for sin rolle gjennom 25 år som programleder for spørre-programmet Mastermind på BBC) ble sendt til Tromsø for å lage et TV-innslag om «Macks ølpalass», eller Ølhallen som det faktisk heter.

Innslaget ble opprinnelig sendt på TV i Storbritannia 13. mai 1965, og det er nok mange tromsøværinger som aldri har sett innslaget.

SE INNSLAGET ØVERST I SAKEN!

Ikke tørrfiskfrelst

I innslaget hevdes det at Ølhallen ikke bare var Norges, men Skandinavias eneste pub på dette tidspunktet.

Fakta er i alle fall at Ølhallen er Tromsøs eldste pub, og den myteomspunne puben fylte 90 år i fjor.


Kommentaren

«Gratulerer med dagen, din gamle rakker»

Den ferske 90-årsjubilanten Ølhallen er fryktelig mye mer enn bare et serveringssted der det skjenkes øl. Ølhallen er et lite inkarnert Tromsø.

 

Magnusson fikk blant annet smake på den lokale delikatessen: tørrfisk.

– Det tar litt tid å bli vant til smaken, faktisk. Det er litt som å tygge på en trebit. De sier det er veldig bra for tennene, med forbehold om at noen av tennene dine overlever, sier Magnusson i innslaget mens han skyller det hele ned med en nytappet Mack-øl.


Byens beste bar

Fra fangstbule til moderne øltempel

Det lukter både godt øl og gammel fangsthistorie når du stikker nesen innom Ølhallen.

 

Sosiale ydmykelser

Han plukket også opp på at Ølhallen på dette punktet i historien ikke akkurat var kvinnevennlig da det kun var pissoar i lokalet (kvinner fikk ikke offisielt tilgang på Ølhallen før på slutten av 60-tallet, og fikk ikke sitt eget toalett på utestedet før 1970).

I innslaget påstår også Magnusson at det å bli utestengt fra Ølhallen var den verste sosiale ydmykelsen en tromsømann kunne forestille seg, og at menn som ble forvist ofte tryglet på sine knær om å få slippe inn i varmen igjen.

Hvor mye av informasjonen Magnusson (som døde i 2007) og BBC sendte ut til sine seere på de britiske øyene i 1965 som faktisk er korrekt, vet nok kun de som drev og de som hang på Ølhallen den gang.