Ukens matspalte:

Lun og lekker bønnesalat til grillet T-bone steak fra Italia

Denne uka skal vi lage en lun og lekker salat av Borlotti-bønner og spinat som vi serverer med en godt grillet T-bone steak.

GRILLET: En T-bone steak av okse grilles godt før man skjærer ut indrefileten og ryggbiffen som deles i mindre stykker. Vi klikker over en «battuto» av ansjos, hvitløk, kapers og sitron. Til kjøttet serverer vi en velsmakende salat laget av Borlotti-bønner og spinat. En skikkelig festmiddag i sommervarmen. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Hver gang jeg er i Toscana i Italia prøver jeg å få meg et skikkelig biffmåltid med en klassisk «Bistecca alla Fiorentina». Det nærmeste man kommer en slik biff i Norge er T-bone steak.

Biffen i Italia serveres sjelden med mye tilbehør, men noen ganger får den følge av en «contorno» – som italienerne kaller sine sideretter.

En rett som passer særdeles godt til grillet biff er en bønne- og spinatsalat med en dressing av sitron, ansjos og rosmarin.

Den passer utmerket godt også sammen med annen type grillmat – pølser, grillspyd med svinekjøtt eller kylling, eller sammen med gode grillede grønnsaker.

Til biffen har jeg også laget en «battuto» – en «knust» grillsaus med sitron, hvitløk, kapers, ansjos og rosmarin.

KNUSENDE: Både dressing og «battutoen» er laget i morter. Det gir en kremete konsistens til begge sausene og frigjører smakene fra råvarene på en god måte. 

 

Bønnesalat med spinat

300 gram kokte Borlottibønner

200 gram spinat

1 liten gulrot

1/2 rødløk

2 fedd hvitløk

1/2 sitron

Salt, pepper, cayenne

Olivenolje

ENKELT: Bønner, gulrot, rødløk, hvitløk og sitron. 

 

Finhakk løk, gulrot og hvitløk og fres i god olivenolje. Når gulrøttene er myke, legger du i spinat og lar den frese til den har falt sammen.

Hell i kokte borlotti-bønner (eller andre myke hvite bønner – ikke kikerter), la disse bli gjennomvarme, press sitronen over, krydre med salt, pepper og cayenne.

Sett til side og la bli litt avkjølt. Bland deretter inn dressingen og server.

Dressing

4–5 italienske salte ansjos

1 kvist fersk rosmarin

1/2 sitron

1/2 dl olivenolje

Salt, pepper

FRESENDE: Fres løk, hvitløk, gulrot, spinat og bønner i god olivenolje og frisk sitronsaft. Det gir en god og mettende salat som passer utmerket til alle typer grillmat. 

 

Knus ansjos i en morter sammen med finhakket, fersk rosmarin. Rør inn olje og presset sitronsaft og krydre med salt og pepper.

Battuto

3–4 italienske salte ansjos

2 ts kapers

2 fedd hvitløk

Fersk rosmarin

1/2 sitron

3–4 ss olivenolje

Knus ansjos, kapers, hvitløk og krydder i morter. Rør inn sitronsaft og olje – du skal få en kremete saus. Server grillet biff som du «klatter» sausen over sammen med den lune bønnesalaten.

I glassene – Chianti-vin!

Buon appatito!