Møt den nye festivalsjefen for Tromsø jazzfestival

I juni tok Sergej Hansen Schroeter (28) over roret som festivalsjef for Tromsø Jazzfestival.

KLARE AMBISJONER: Sergej Hansen Schroeter (28) har klare ambisjoner for Tromsø Jazzfestival. – Min ambisjon er å få festivalen til å vokse og treffe bredere. Vi skal også bli enda mer synlig i bybildet. 

kultur

Over en kaffe med styremedlem Ola Rokkones og styreleder Simen Fangel tidligere i år, ble Schroeter spurt om han var interessert i stillingen. Han nølte ikke med å si ja.

– Jeg har et nært og godt forhold til Tromsø Jazzfestival, og har vært et trofast festivalpublikum hvert år. I tillegg opptrådte jeg på festivalen selv i 2016. Jeg kjenner derfor profilen til festivalen rimelig godt.


Polle (90) svingte seg med ungjentene på Eldrefestivalen

For tredje gang ble Eldrefestivalen arrangert i Telegrafbukta. I år kunne festivalen by på livemusikk, god mat og dans.

 

Ambisjoner

Schroeter, som til daglig er masterstudent på Musikkonservatoriet i rytmisk utøvende klarinett, har klare ambisjoner for festivalen.

– Tromsø jazzfestival er en flott festival med en fin balanse i programmet, noe jeg ønsker å ivareta. Min ambisjon er å få festivalen til å vokse og treffe bredere. Vi skal være tro mot jazzsjangeren samtidig som vi må være åpen for allsidighet i musikken. Vi skal også bli enda mer synlig i bybildet.

– Hva skal til for å treffe bredere?

– Jeg er allerede i gang med en ganske stor booking fra Statene for neste års festival, som må holdes hemmelig inntil videre. Vi ønsker også å utvide Barnas jazzfestival med flere dager og et større tilbud. Kanskje kan det bidra til at unge mennesker blir mer interesserte i jazz.


Slik blir klubbprogrammet under Rakettnatt – byr på Insta-kjendis og lokal popduo

For det som ikke går hjem etter Madrugada og Sondre Justad, fortsetter festivalen ut i de sene nattetimer på The Edge.

 

Statist i Operaen

Schroeter har syv års produsenterfaring fra Oslo internasjonale kirkemusikkfestival og har også arbeidet for Oslo Domkirke som altmuligmann i 11 år.

– Jeg har også vært statist på Operaen i Oslo, men jeg vet ikke om jeg får bruk for den erfaringa i denne jobben, sier Schroeter spøkefullt.

Jazz kom til den nye festivalsjefen gjennom hans store interesse for folkemusikk.

– Jeg vokste opp med folkemusikk, sigøynermusikk og Klezmer, som er jødisk folkemusikk. Det er lett å havne i den gryta når man spiller klarinett. Derfra begynte jeg å utforske jazzen, og har ikke sluttet siden.


Musikkintervjuet: Benjamin Mørk

Pianomekanikeren går «full sirkel»

Sine 29 år til tross er Benjamin Mørk allerede sjeldent bevandret innen jazz, klassisk og elektronisk musikk. Denne sommeren reiser senjaværingen rundt til festivaler med sitt eget innovasjonsprosjekt «mekanisk piano».

 

Fersk småbarnsfar

Den unge festivalsjefen ble far for første gang like over påske. Det har utfordret logistikken.

– Det er mye å sette seg inn i både på jobb og hjemme, og jeg blir fort oppslukt av det jeg holder på med. Men med en god og erfaren stab i ryggen og en tålmodig kjæreste hjemme, skal det nok gå bra.

– Hva gleder du deg mest til med jobben?

– Å lande første festival og begynne å planlegge neste. Årets program var satt da jeg begynte i jobben, så det skal bli ekstra spennende å være med fra idéfasen for neste års festival.


Intervjuet:

Da Sondre skulle spille her igjen, måtte han tenke seg nøye om før han sa ja

Sondre Justad spiller for fjerde år på rad under en av Tromsøs to store sommerfestivaler. Derfor må han finne på noe helt nytt.

 

Perfekt for jobben

Tidligere festivalsjef, Jardar Westvik, kan fortelle at sluttgrunnen er helt udramatisk.

– Jeg har hatt jobben siden januar 2018 og det har vært en kjempespennende og morsom erfaring. Nå ønsker jeg å fokusere på andre jobber og prosjekter.

Westvik, som til daglig underviser i musikkteknologi på Musikkonservatoriet, mener Schroeter er perfekt for jobben.

– Han har masse god og nyttig erfaring, han brenner for musikken og er selv jazzklarinettist. Det blir spennende å se hvordan han utvikler festivalen videre.