Ukens vinanbefalinger:

5 kraftige røde og 5 gode hvite til helgekosen

Vår vinanmelder John Strandmo har smakt seg gjennom flere ulike hvite og røde viner.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo anbefaler nok en gang viner denne helgen.   Foto: Privat

kultur

Fersken og aprikos

 

Nr. 108581

Trizanne Signature Wines TSW Sauvignon Blanc (hvit)

Sør-Afrika/Elim/2018/13 prosent

Kr. 199,90 (bestilling)

Druen er fra tre ulike områder i Elim – landets kjøligste og sørligste vindistrikt. Vinmaker Trizanne Barnard er ikke bare en kunstner i produksjonen – hun er også en utmerket surfer. Fra 2008 gikk hun sine egne veier under eget brand – TSW. Hun er dermed en av flere kvinner som tar ansvar i den mannsdominerte bransjen. Kun brukt Sauvignon Blanc. Gulgrønn. Moden pære, blomster, stikkelsbær, fersken og aprikos på duft. Mer frukt og gode syrer i smaken som gir en frisk tørrhet. Går mot mineraler i en deilig, tørr avslutning. Nytes alene eller til skalldyr.

Terningkast: 6


Kirsebær

 

Nr. 108583

TSW Dawn Patrol Syrah & Grenache (rød)

Sør-Afrika/Swartland/2016/13 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Syrah er hoveddruen og noe Grenache. Modnet året på store fat. Klar, mørk rød. Modne kirsebær, gode kryddertoner, noe fat og blomster. Mer bær i en tørr smak – tanniner. Også krydder og en del urter. Fin varighet med svart lakris. Til kjøtt – gjerne fra grillen.

Terningkast: 5


Moden frukt

 

Nr. 12709

Fram Chardonnay (hvit)

Sør-Afrika/ Robertson/2018/14 prosent

Kr. 174,90 (bestilling)

Ny årgang av denne som er oppkalt etter vårt stolte polarfartøy. Endruevin som er gulgrønn. Moden frukt som pære, eple og tropiske innslag. Smaken byr på mer frukt og gode syrer. Rund og behagelig med mineraler og drops i en lang ettersmak. Nytes til fisk og skalldyr. Svak femmer!

Terningkast: 5


Gode krydder

 

Nr. 101389

Fram Shiraz (rød)

Sør-Afrika/Swartland/2017/13,5 prosent

Kr. 189,90 (bestilling)

Ny årgang som har tapt seg noe mot 2016-årgangen. Syrah-vin som er rød mot lilla. Mørke bær, gode krydder og god frukt. Smaken gir mer frukt, noe sødme og god fylde – alt balansert med gode syrer. Noe bitter i finish. Til både hvitt og rødt kjøtt. Svak femmer!

Terningkast: 5

Stikkelsbær

 

Nr. 108582

TSW The Search (hvit)

Sør-Afrika/Voor-Pardeberg/2018/13 prosent

Kr. 165,00 (bestilling)

Grenache Blanc, Marsanne og Roussanne i forholdet 70/20/10. Har vært via foudres – store fat. Gulgrønn. Stikkelsbær, nesle, sitrus, blomster, eple, noe tropisk, mineraler og noe fedme. Smaken er fyldig med mer frukt og friske syrer. Tørrer utover. Behagelig lengde. Til fisk. Solid femmer!

Terningkast: 5

Sedertre

Nr. 22669

Compagnie Médoccaine des Grands Cru Cap Royal (rød)

Frankrike/Bordeaux/2015/13,5 prosent

Kr. 175,00 (bestilling)

Syv deler Merlot og Cabernet Sauvignon. Kort periode på fat. Klar rød. En ung Bordeaux med innslag av moden frukt, røde bær, sedertre og fataromaer. Smaken gir også god frukt. Gode tanniner og syrer som balanserer. Mer fat. God lengde. Til lam og vilt.

Terningkast: 5

Blomster

Nr. 77001

B Vintners Vine Exploration Haarlem to Hope (hvit)

Sør-Afrika/Stellenbosch/2017/ 13 prosent

Kr. 269,00 (bestilling)

Nyhet. Fire druer – mest Chenin Blanc. Modnet året på nøytrale fat. Gulgrønn. Frukt, voks, krydder og blomster på duft. Innbydende i smaksbildet med stor fylde, gode syrer, sitrus og det duften gir. Tørrer noe. Lang, frisk ettersmak. Til sjømat og hvitt kjøtt. Tåler lagring.

Terningkast: 6

Søte bær

Nr. 69033

Terra d'Alter ALF Alfrocheiro (rød)

Portugal/Alentejo/2018/13,5 prosent

Kr. 137,90 (basis)

Kun brukt Alfrocheiro Preto. Dyp rød. Moden frukt, søte bær, noe blomster og jord. Smaken er soft med mer frukt. Det vedvarer. I tillegg god friskhet og noe tørr videre. Mer bær. Behagelig avslutning. Til et godt stykke kjøtt. Svak femmer!

Terningkast: 5

Melne epler

 

Nr. 80174

Clotilde Davenne Petit Chablis les Temps Perdus (hvit)

Frankrike/Burgund/2017/12 prosent

Kr. 169,90 (basis)

Chardonnay-vin som er gulgrønn. Sitrus, gule, melne epler, mineraler, noe blomster og en anelse fedme. Det går igjen i en fruktig og frisk smak. Tørr med en del fylde. Mer mineraler. God varighet. Til sjømat eller alene. Svak sekser!

Terningkast: 6

Krydderduft

 

Nr. 102646

Villa Cavallo (rød)

Italia/Toscana/2007/13 prosent

Kr. 149,90 (basis)

12 år gammel toscaner som er dyp rød. Dufter krydder, mørke, modne bær, jord og god frukt. Noe sødme i en smak med fin bløthet, frukt samt gode syrer og tanniner. Sitter god og lenge. Nytes alene eller til alle typer kjøtt. Meget god pris! Løp og kjøp!!

Terningkast: 6