Supersterk peruansk pepperkylling

En av de beste kyllingrettene jeg noensinne har laget eller smakt er denne peruanske pepperkyllingen.

PERUANSK: Denne kyllingretten er en internasjonal suksess som har gått sin seiersgang blant matelskere i hele verden. Det er litt komplisert å få tak i råvarene, men det finnes alternativer. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Du har kanskje smakt den selv, den sterke, saftige, møre og velsmakende kyllingretten fra Sør-Amerika. Peruansk pepperkylling er i hvert fall en skikkelig «it-rett» blant matelskere over hele verden. Smaksettingen av i utgangspunktet ganske tam kylling er helt formidabel.

Problemet med å lage den hjemme er at noen råvarer er vanskelige å finne.

To av de viktigste smakssetterne – de peruanske chilisortene aji amarillo og aji panca – kan erstattes av henholdsvis sterk habanero og litt søt-røkt ancho-chili om man ikke finner originalen.


Populær leveringstjeneste vurderer å etablere seg i Tromsø

Det er ikke lenge siden matleveringstjenesten Wolt etablerte seg her. Nå snuser Foodora på Tromsø.

 

I eksotiske matbutikker kan man også finne ferdig krydderpasta.

Peruansk pepperkylling

1 stor hel kylling med skinn delt i to eller fire deler

2–3 ferske amarillo-chili (eller grønne eller gule habanero-chili)

1/2 gul løk

1–2 fedd hvitløk

Salt, olivenolje, litt vann

Kjøres til en nokså løs pasta i mikser eller morter.

2–3 ferske panca-chili (eller røde ancho-chili)

Olivenolje

PÅ PAPIRET: Kyllingbitene legges på bakepapir og dekkes av marinaden før de stekes på høy varme i ovnen. 

Chilien freses først i tørr stekepanne i to-tre minutter. Deretter kokes den i en kopp vann i tre minutter før den legges i en skål med isvann. Mos i mikser eller morter, og bland med olje til man får en pasta.

6 knuste hvitløksfedd

3 ts soyasaus

1 ss pasta # 1

1 ts av pasta # 2

1 ts limesaft

1 ts Dijon-sennep

1 ts kummin

Salt, pepper, olivenolje

Skjær dype snitt på langs i de «kjøttete» delene av kyllingen, legg i en plastpose og dekk med marinaden. Masser inn godt. Legg i kjøleskapet i 12–15 timer.


Ukens vinanbefalinger:

5 kraftige røde og 5 gode hvite til helgekosen

Vår vinanmelder John Strandmo har smakt seg gjennom flere ulike hvite og røde viner.

 

Legg deretter kyllingen med skinnsiden opp på bakepapir på et stekebrett, hell over marinaden og masser den godt inn på nytt. Stek kyllingen på 230 grader i 45 minutter. Skinnet på kyllingen kan godt bli litt svidd.

Koriandersaus

2 dl fersk koriander

3–4 jalapeño-chili

50 g fetaost

1 fedd hvitløk

1 ts limejuice

2 ts hakket basilikum

1/2 ts Dijon-sennep

1/2 ts chilipasta # 1

1/2 ts honning

1/2 ts kummin

1 dl olivenolje

Knus alt unntatt olivenolje i mikser eller morter. Visp deretter inn oljen dråpevis slik at oljen emulgerer med resten.

Buen apetito!