Ukens vinspalte

Viner til småvilt og lam

Se hvilke viner iTromsøs anmelder anbefaler denne uka.
kultur

Kirsebær og krydder

Nr. 7623

Domaine Bouchard Bourgogne Pinot Noir La Vignée (rød)

Frankrike/Burgund/2017/12,5 prosent

Kr. 212,90 (bestilling)

Ikke før er de første rypene i hus før jegerne starter jakten på gode viner som passer til byttet – og lam. Ukens hovedvin er fra et vinhus som ble etablert i 1731 av to klesselgere som la sin elsk på vinområdene i Burgund. I dag besitter vinhuset tusenvis av flasker helt tilbake fra 1800-tallet. Denne Pinot Noir-utgaven er ueiket og i ny årgang. Mørk rød med lys kant. Kirsebær, gode krydder og god frukt. Saftig smak med tanniner som sier sitt. Også bær og mineraler – etter hvert. Passe frisk. God lengde. Nytes til årets lam.

Terningkast: 5

Sjokolade

Nr. 56839

Rioja Vega Gran Reserva (rød)

Spania/Rioja/2012/13,5 prosent

Kr. 249,90 (bestilling)

Laget på tre deler Tempranillo samt Graciano og Mazuelo. Fatmodnet. Dyp rød med noe brunt. Finner eik, treverk, moden og tørket frukt, sjokolade og et perifert lakrispreg. God sødme i smaken. Også friskhet og fylde. Tørrer litt. Eik i finish. Til vilt og lam.

Terningkast: 5

Solbær

Nr. 112411

Faustino Art Collection (rød)

Spania/Rioja/2013/13,5 prosent

Kr. 179,90 (bestilling)

Tempranillo-vin som er fatmodnet i 15 måneder, men her når ikke Faustino helt opp. Mørk rød. Solbær, kirsebær, noe eik og krydder på duft. Frisk og fyldig smak med garvestoff som balanserer. Noe frukt og mer fat. Tørrer i ettersmaken. Til lam og vilt. Sterk firer!

Terningkast: 4

Lett floral

Nr. 34983

Nipozzano Chianti Rúfino Riserva (rød)

Italia/Toscana/2016/13 prosent

Kr. 199,90 (basis)

Fire druer – mest Sangiovese. Modnet to år på fat. Dyp rød. Modne kirsebær, plomme, noe tobakk, lakris, fat og lett floral. Fyldig og bløt smak med syrer og tanniner som balanserer. Også alt det duften gir samt lær og sjokolade. God lengde. Til lam.

Terningkast: 6

Steinfrukt

Nr. 55429

Rustenberg John X Merriman (rød)

Sør-Afrika/Stellenbosch/2015/14 prosent

Kr. 199,90 (bestilling)

Fem druer – mest Cabernet Sauvignon og Merlot. Ni måneder på fat. Mørk rød. Lett kompottaktig duft med steinfrukt og mørke bær. Også eik, tørt lær og noe jord. Smaken er bløt med moden frukt. God fylde. Tørre tanniner og velgjørende syrer. Også eik. Til vilt.

Terningkast: 6

Moden frukt

Nr. 32868

Torre Oria Gran Reserva (rød)

Spania/Valencia/2013/12,5 prosent

Kr. 112,90 (basis)

Superbillig Tempranillo-vin som er fatmodnet i to år. Dyp rød. Åpner med røde bær, moden frukt, urter, tørt lær, tobakk, fat og urter. Bløt smak med mer frukt – også tørket – samt fat, krydder og god sødme. Lett bitter i avslutningen. Til lam og alle typer vilt.

Terningkast: 4

Kryddertoner

Nr. 111721

Berthies L'Instant Pinot Noir (rød)

Frankrike/Loire/2918/12,5 prosent

Kr. 149,90 (bestilling)

Pinot Noir-vin som er klar rød. Fin miks av frukt, kirsebær og krydder i duften. Smaken er frisk med mer frukt og gode kryddertoner. En del syrer som gjør sitt. Tørrer i en god avslutning. Serveres avkjølt – 8–10 grader. Til hare.

Terningkast: 5

Noe fat

Nr. 670

Periquita (rød)

Portugal/Terras do Sado/2017/13 prosent

Kr. 119,90 (basis)

Ny årgang. Halvparten Castelao samt Trincadeira og Aragonez. Halvåret på gamle og nye fat. Mørk rød. Kirsebær, urter og krydder på duft. Behagelig smak med god frukt, noe fat, god friskhet og fylde. Tanniner som så vidt tar tak. En anelse bitterhet i finish. Til lam og vilt. Er i alle flaskestørrelser.

Terningkast: 5

Blåbær

Nr. 1068

Barone Montalto CdF Rosso Passivento (rød)

Italia/Sicilia/2018/13,5 prosent

Kr. 139,90 (basis)

Brukt tørkede Nero d'Avola-druer.Modnet fire måneder på ulike fat. Klar rød. Fin duft av kirsebær, blåbær, krydder, mørk sjokolade og noe sødme. Smaken er rund med gode tanniner. Kjenner også sødmen – 18 g/l sukker. Lett snerp i en lang ettersmak. Til lam og småvilt. Svak femmer!

Terningkast: 5