Harde pakker til jul? Her er våre favorittbøker fra året som har gått

Jula er perioden det handles desidert flest bøker. Det meste er selvsagt av typen man gir i gave, som aldri blir lest. Vi har derfor funnet frem til noen anbefalinger vi tror det er litt større sjanse for blir verdsatt – eller som du kan kjøpe i presang til deg selv.

BOKVINNERE Peter Crouch, Mari Andreassen og Hans Olav Lahlum har skrevet utgitt noen av våre favorittbøker i året som gikk.   Foto: Fredrik Hagen, Scott Heppell og Vidar Ruud, NTB Scanpix

kultur

Skjønnlitteratur

1. Matias Faldbakken
Vi er fem

Romanen er en fortelling om Tormod som bor på bygda med kone og to barn. Det snakkes om et tredje barn, men så nøyer familien seg med en hund. Når den forsvinner, trøster Tormod barna med å forme leire ute på verkstedet. Det settes en deig med en spesiell type leire, og ved et uhell plasserer det ene barnet den i nærheten av «serverhjørnet», hvor Tormod har plassert PC og nettverk. Leira blir «bestrålt av WiFi» og vekkes til livet. Det er ikke godt å si hva Faldbakken vil med boka, men jeg kan ikke huske å ha kost meg så mye med ei bok på flere år.


2. Nina Lykke
Full spredning

Romanen vant nylig Brageprisen, og er i så måte ingen skjult skatt. Lykke skriver med en kjølig ironisk distanse til karakterene sine, og minner på den måten om både Marit Eikemo og Agnes Ravatn. Boken tegner et portrett av en livstrøtt og alkoholisert fastlege i 50-årene, som ikke orker annet enn å drikke vin og se på TV-serier. Parallelt med det, får man innblikk i en nasjon av klagere, som forventer at staten skal finne løsninger på selv det minste ubehag i livene deres. «Full spredning» kan gjerne kalles lettbeint underholdning, men hva er galt med det?


3. Linn Strømsborg
Aldri aldri aldri

Hvis 2019 hadde en skjønnlitterær trend, så var det å røre borti menneskers ulike grunner for å velge å skaffe seg barn – eller å la det være. Den kvinnelige hovedpersonen på rundt 30 år er krystallklar på at hun ikke vil ha barn – en beslutning hun tok for lenge siden. Hennes nærmeste venninne var inntil nylig like tydelig på at heller ikke hun ville bli mor, men når hun finner seg mann og blir gravid, utfordres også hovedpersonen. Det er interessant å være med og oppleve det trykket som kommer fra andre mennesker om hvem man skal være og hva man skal gjøre, men som tittelen avslører: hovedpersonen lar seg ikke rikke.


4. Marie Aubert
Voksne mennesker

Denne romanen er en av bøkene som skrev seg inn samme trend som Linn Strømsborgs «Aldri aldri aldri» (se over), men i stedet for Strømsborgs hovedperson, som ikke vil ha barn, møter vi her en kvinne som kan kalles ufrivillig barnløs. Ida er 40 år gammel og singel. Vi møter henne når hun tar sommerferie og reiser til Sørlandet for å være på familiehytta sammen med lillesøstera, hennes mann og hans datter i skolealder. Lillesøstera avslører at hun er gravid, noe den single hovedpersonen altså gjerne også kunne tenke seg å være. Dette pirker borti både den ene og den andre relasjonen, og skaper stor spenning mellom de ulike gjestene på hytta – særlig når mora plutselig stikker innom.


5. Sally Rooney
Alle andre


Den irske forfatteren slo gjennom internasjonalt i 2017 med sin debutroman «Samtaler med venner», som kom ut på norsk i fjor. Årets utgivelse – «Alle andre» – når ikke helt opp til forgjengeren, men er like fullt en fryd å lese. Hovedargumentet for å lese Rooney handler ikke så mye om hva bøkenes tema er, som hvordan de er skrevet. Begge romanene tar for seg personers relasjoner til andre mennesker, selv om en slik beskrivelse nødvendigvis blir passe ullen. Rooneys styrke er det særegne blikket hun har på personene hun skriver om, og det uanstrengte språket hun bruker til å beskrive dem. Passe ullent, det også, men «å skrive om litteratur er som å danse om arkitektur», for å parafrasere Frank Zappa.


Kjøpefesten i jula fortsetter – Jekta håper å bikke to milliarder i omsetning

Jekta øker omsetningen, og økt aktivitet skaper mer julehandel også i sentrum.


Politikk1. Seth Abramson
Proof of Conspiracy

Det er lett å miste oversikten over alt som har skjedd forut for Donald Trumps riksrett. Advokat, jussprofessor og New York Times-spaltist har gjennom fjorårets «Proof of Collusion» og årets bok «Proof of Conspiracy» fått samlet absolutt alt, og trukket de forklarende trådene mellom personene og hendelsene. Ifølge Abramson tok kronprins Mohammad bin Zayed initiativ til den såkalte «Red Sea Conspiracy» allerede i 2015, og møtet på yachten la grunnlaget for at Trump endte opp som president, gjennom både arabisk og russisk hjelp. Det forklarer også de senere opphevelsene av sanksjoner mot Russland og USAs støtte til Saudi Arabia, i deres brutale krig mot Yemen.


2. Hans Olav Lahlum
Reiulf Steen – historien om triumfene og tragediene

Politiske biografier er hvert år gjengangere på salgslistene før jul, og 2019 blir intet unntak. Dette, takket være boken «Norges fremste sjakkekspert», Hans Olav Lahlum, har skrevet om den gamle Ap-kjempen Reiulf Steen. Biografien har høstet godord over hele anmelderstanden, og blir berømmet for sin intensitet, nerve og grundighet. Aftenpostens Harald Stanghelle er mest treffsikker i sin karakteristikk: «en brutal bok om et brutalt liv i en brutal tid».


3. Anonymous
A Warning

I januar 2018 ga Michael Wolff det første innblikket i det absurde sirkuset som foregår i Det hvite hus om dagen, gjennom boka «Fire and Fury». Senere har Watergate-journalist Bob Woodward gitt et mer utfyllende bilde i «Fear». Ingen hadde dog regnet med at det skulle komme en bok utgitt av en hemmelig forfatter – som jobber i Trump-administrasjonen. «A Warning» er fortsettelsen av den legendariske Washington Post-kronikken "I Am Part of the Resistance Inside the Trump Administration", som malte et bilde av et sted hvor alle visste at mannen ved roret var komplett udugelig, og de ansatte gjorde sitt ypperste for å forhindre at han fikk voldt for mye skade. Skremmende lesning – fordi det er virkeligheten.


SSB tror på ny rekord i julehandelen

Hver nordmann kommer til å handle for 10.700 kroner i julestria, om beregningene til SSB slår til. Det er i så fall en økning på 1,7 prosent fra i fjor.


Sport

1. Jason Plato
How Not to Be a Professional Racing Driver

Før du har saumfart hukommelsen etter om Jason Plato er formel 1- eller WRC-kjører, kan vi avsløre at han er ingen av delene. Han er derimot programleder for TV-programmet «Fifth Gear», ved siden av å konkurrere i British Touring Car Championship (BTCC). Men langt viktigere enn det – han er hysterisk morsom, selvironisk og den kanskje fremste til å levendegjøre sin besettelse for bilsport.


2. Ken Wasenius-Nilsen & Webjørn S. Espeland
Klubben først – United fra Ferguson til Solskjær

Boken forteller to historier – den ene er reisen til en ihuga supporter, fra den gylne Ferguson-epoken til berg-og-dalbanen som fulgte i årene etter. Den andre er historien om «han fra brunostreklamen», som nå styrer klubben. Begge deler, så godt fortalt at det blir interessant lesning også for dem som ikke er ihuga United-supportere. Det spøkte selvsagt for utgivelsen i ukene da Solskjærs jobb var under press, men etter et par imponerende resultater er han igjen alles venn – og fortsatt interessant som bokpakke.


3. Peter Crouch
I, Robot – How to Be a Footballer 2

Det meste som gis ut av selvbiografier fra eks-spillere er dørgende kjedelige, selvforherligende plattheter. Premier Leagues høyeste spiller gjennom tidene har imidlertid funnet en ironisk distanse til fotballivet som gjør observasjonene adskillig mer enn lesbare. I debuten «How to Be a Footballer» harselerte han over hva penger gjør med enkle gutters hoder, i oppfølgeren «I, Robot …», er det snarere spillernes absurde ritualer og overtro han går løs på. I tillegg får vi forklaringen på hvordan det er å ha Mickey Rourke som bestekompis og hvorfor spytting er den verste synden en fotballspiller kan gjøre.


Julesanger – musikkens svar på Ebola

Ja, da er krampekosens epoke over oss. Julestemning skal du komme i, om du vil eller ikke. Selv de som sverger til veganpølser eller ceviche på juletallerkenen tvinges til bifall. Det sørger tre måneder med sammenhengende avspilling av julesangene for.


Lokale

1. Asbjørn Jaklin
Kampen om Narvik: 62 desperate dager

Ok, denne er riktignok ikke fra 2019 – men den er så bra at vi må ta den med likevel. Evigaktuelle Asbjørn Jaklin ga i fjor ut «Kampen om Narvik: 62 desperate dager» - den foreløpig siste i en lang rekke bøker om nordnorsk krigshistorie. Jaklin har fortjent høstet kritikerros for sine gripende beretninger fra de intense hendelsene, og bør reserveres en plass under juletreet i år. For dem som har forlest seg på hans krigslitteratur, er også den noe eldre «Historien om Nord-Norge» (2004) verdt en kikk.


2. Sigbjørn Skåden
Fugl

Det er ikke ofte norske forfattere skriver sci-fi, men denne romanen utspiller seg både i fremtiden og på en fremmed planet. En samling jordboere har kolonisert en ny planet og sletta all historie etter livet på Jorda. De snakker ikke sammen, men kommuniserer gjennom å skrive tekstmeldinger til hverandre på sine personlige skjermer – slik vi ikke er fremmed for å gjøre i dag heller. Snart ankommer enda en gruppe kolonister fra Jorda for å sjekke boforholdene på nyplaneten, og de to gruppene nærmer seg hverandre med skepsis og mistenksomhet. Som vanlig med sci-fi, kan man trekke fortellingen ned til jordoverflaten, og «Fugl» kan leses i lys av urfolks møte med nybyggere i Nord-Norge, Amerika, Australia og andre steder.


3. Monika Steinholm
Vi var en gang

Steinholm er en produktiv forfatter av barne- og ungdomsbøker, og skriver med et lettfattelig og underholdende språk om temaer som tapt vennskap, savn og utfordringer i ungdomsårene. Og som i de andre av bøkene til Steinholm, er handlinga lagt til Finnsnes.


4. Mari Andreassen
Hvor lenge varer vi

Debutanten har sin bakgrunn fra scenekunsten, og det kler novelleformatet godt. Andreassen zoomer inn på enkeltmennesker, og pirker borti både store avgjørelser som abort, og hvordan man lever med bakterieskrekk i et hjem med et spedbarns-bæsjebleier og ei kone med et uprofesjonelt forhold til håndvask. Tekstene oppleves som åpne, og de uavklarte relasjonene mellom karakterene forblir nettopp åpne og uavklarte også når vi forlater dem. Novellesamlingen ble for øvrig nominert til Brageprisen i år.


5. Ingvild Solstad-Nøis
Eid

Eid er en nyskilt kvinne som tar med seg tenåringsdattera Alida til et nytt liv i ny bolig. Sammen skal de pusle på plass nye relasjoner i en ny hverdag, men Eid føler selvsagt på ansvaret for å tilrettelegge for dem begge. Hun er sykmeldt og har nok av tid, så når dattera kommer hjem med ei venninne fra skolen, er Eid rask med å invitere inn jentas far i livene deres. Handlingen er ganske rett fram, men det er noe uavklart og kaotisk ved Eid, som hele tiden står i fare for å flyte over – og som skaper en fascinerende spenning i teksten.


Koret har arrangert Døladagen hvert år siden 1985:

– Trodde aldri det skulle bli så populært som dette

Siden 1985 har julemarkedet Døladagen vært en årlig juletradisjon i sentrum.