Ukens vinanbefalinger:

Dette er vinanmelderens fem januar-favoritter

iTromsøs vinekspert John Strandmo deler sine beste tips.

John Strandmo 

kultur

Krydder og lakris

Nr. 107202

The Fableist 774 Pinot Noir (rød)

USA/California/2018/14 prosent

Kr. 339,70 (bestilling)

Terningkast: 6

Denne steg 40 kroner i pris etter årsskiftet, men er likevel verdt prisen. Den inngår i en serie med røde og hvite og er et samarbeid mellom vinmakerne Curt Schalchlin og Andrew Jones. De opererer i Central Coast og har høstet stor suksess etter lanseringene. Denne er laget på Pinot Noir-druer fra seks vingårder. Fatmodnet på fransk eik i ni måneder. Klar, mørk rød. Gode bærtoner, noe frukt, alkohol og krydder. Smaken er frisk med et oppbyggende krydder- og lakrispreg. Gode syrer. Behagelig, lang ettersmak. En typisk matvin. Til fisk og vilt med mye smaker.

Steinfrukt

Nr. 107201

The Fableist 206 Zinfandel (rød)

USA/California/2017/14,5 prosent

Kr. 296,90 (bestilling)

Terningkast: 6

En ny endruevin som er modnet ni måneder på amerikanske fat – også nye. Fantastisk farge – bringebærrød. Deilige toner fra mørke bær, steinfrukt og krydder. Det går igjen i en frisk smak. Også svart, salt lakris, nøtter og behagelige garvestoff. Enorm lengde. Til et godt stykke kjøtt – også vilt.

Dufter roser

Dufter roser 

Nr. 111682

Dauvergne et Ranvier Cairanne Grand Vin (rød)

Frankrike/sør-Rhône/2018/15 prosent

Kr. 179,90 (basis)

Terningkast: 6

Dette er en skikkelig kraftplugg laget på åtte deler Grenache og Syrah. Har vært via store, gamle fat. Moden duft med god frukt, lakris, steinfrukt, noe bær og roser. Smaken er bløt og byr på mye fra duften. Saftig med en del garvestoff. Lette bitter finish. Til lam og vilt med masse smaker. Svak sekser.Moden plomme

Moden plomme 

Nr. 1618

Ioppa Ghemme (rød)

Italia/Piemonte/2008/14 prosent

Kr. 250,00 (basis)

Terningkast: 6

Ioppa er kjent for sine roséviner. Her serverer de en solid rød laget på åtte deler Nebbiolo og Vespolina. Modnet fire år på eikeliggere. Rødbrun. Modne plommer, kirsebær, noe tjære, jord, tørt lær og tobakk. Bløt smak med bær, tørket frukt og mer fra duften. God fylde og en del tanniner. Tørrer i en god finish. Til rødt kjøtt og vilt.


Noe jord

Noe jord 

Nr. 81364

Château Kefraya (rød)

Libanon/Bekaadalen/2014/14 prosent

Kr. 250,00 (bestilling)

Terningkast: 6

En ny libanesisk toppvin laget på fem druer – mest Syrah, Cabernet Sauvignon og Mourvedre. Har fått 22 måneder på ulike fat. Dyp rød. God, moden frukt, mørke bær, tørt lær, noe jord og gode krydder. Smaken er fyldig med mer frukt og fattoner. Gode syrer og en del tørrhet. God varighet. Til kjøtt. Tåler en god del lagring.