Slik preger koronatiltakene kirkene og byens arrangører: – Vi lar ikke lenger deltakerne dyppe brødet i vinen

De mange arrangørene i Tromsø både utsetter og avlyser planlagt arrangementer.

IVERKSETTER TILTAK: Flere av byens kirker og kulturinstitusjoner har iverksatt tiltak på grunn av koronaviruset.  

kultur

Tirsdag ettermiddag gikk Folkehelseinstituttet ut med en anbefaling om at alle arrangementer med over 500 deltakere burde avlyses.

Litt senere på kvelden sendte Tromsø kommune ut en pressemelding hvor de slutter seg til FHIs anbefalinger.

Tromsø kommune anbefaler at alle arrangementer med over 500 deltakere blir utsatt eller avlyst. Videre anbefaler de at alle arrangementer med mellom 100 og 500 deltakere skal risikovurderes i samråd med kommuneoverlegen.Kirkene: Kirkeverge Nils Opsahl sier til iTromsø at alle planlagte gudstjenester nå i helga vil gå som planlagt.

– Vi gjør imidlertid nye vurderinger hver dag, og vi følger de rutinene for dette som er utstedt av kirken sentralt, sier han. Kirken er blant annet pålagt å gjøre risikovurderinger for sammenkomster med mer enn 100 deltakere, noe de fleste gudstjenestene har.


Avlyser konserter

Arktisk Filharmoni avlyser og utsetter planlagt konserter.


– Ettersom det er mange eldre som deltar i gudstjenestene så er dette et risikomoment som vi må se ekstra på, og vi har innført en del endrede rutiner for eksempelvis hilsing, samt hvordan nattverden gjennomføres. Vi lar ikke lenger deltakerne dyppe brødet i vinen, det må presten gjøre – etter å ha vasket hendene grundig, sier Opsahl.

Avlyser lunsjkonserter

Onsdag kan Kulturhuset fortelle at de etter tett dialog med arrangører og kommuneoverlege har besluttet å avlyse følgende forestillinger:

"Klara, villsvinet og den lille musikkfabrikken", "Eventyret om Beethoven", Øyvind Lan (Tromsø Jazzklubb), Barnekonsert: Hva kommer nå (Tromsø Jazzklubb), Ørjan Burøes show "Store gutter gråter ikke" og Bodil Niska Kvartett (Tromsø Jazzklubb).

I tillegg avlyses også lunsjkonsertene 13. og 20. mars. Dansekarusellen "Den Lille Havfruen" er avlyst og utsatt til 15. og 16. mai.


Slik vurderer HT og Kulturhuset nye koronatiltak

Tromsøs kulturinstitusjoner tar FHIs anbefalinger på alvor og vurderer tiltak for å forhindre spredning av koronaviruset.


– Vi avlyser og utsetter i samråd med kommuneoverlegen, sier kulturhussjef Erik Smith-Meyer.

Onsdag formiddag skriver Arktisk Filharmoni i en pressemelding at de, basert på de nye rådene fra norske helsemyndigheter knyttet til smitterisiko i forbindelse med koronaviruset, og etter en grundig vurdering fra Arktisk Filharmonis ledelse avlyser eller utsetter alle deres konserter i uke 11 og 12, altså denne uka og neste.

Bastard Bar skriver på sine Facebook-sider at de foreløpig ikke avlyser noen arrangementer.

Foreløpig ingen avlysning på Driv

Studentsamfunnet Driv har foreløpig ikke tenkt å avlyse noen av deres arrangementer. Ei heller konserten med The Dogs som skal etter planen skal avholdes torsdag kveld.

Storgata Camping utsettes den planlagte festivalkroen onsdag, eventuelle andre arrangementer vil det tas vurderinger på fortløpende.

Hålogaland Teater spiller ingen forestillinger onsdag, og vil derfor ta en vurdering om de avlyser forestillingene med "Pinocchio" torsdag, fredag og lørdag.


Avlyser Nelly-konsert

The Edge har valgt å avlyse lørdagens konsert med rapperen, som følge av FHIs anbefalinger. Nå håper de at konserten kan arrangeres på et senere tidspunkt.


– Vi har fulgt situasjonen nøye over lengre tid, og dette kom ikke uforberedt på oss. I første omgang har vi satt et tak på 100 publikummere på de forestillingene av "Pinocchio" vi har igjen i mars, sa kommunikasjonssjef Anika Mackenroth ved Hålogaland Teater il iTromsø tirsdag.

Kinoene reduserer

Aurora kino Fokus forteller at kinoen ikke har kansellert noen forestillinger ennå, men har innført et tak på antall billetter til 100 per visning.

– Dessuten så har vi redusert kapasiteten i kinosalene med en tredel slik at folk kan sitte spredt også i de salene som ikke har 100 seter, sier Jensen. I tillegg så har man innført innskjerpede vaske- og renholdsrutiner. – Vi vasker rekkverk, dørhåndtak og andre kontaktpunkt, sier Geir-Martin Jensen, Aurora-sjef.

Verdensteatret – cinemateket i Tromsø avlyser noen arrangementer.

– Det er noen arrangementer som blir avlyst hos oss fordi tilreisende deltakere er forhindret fra å komme på grunn av korona. I nær fremtid gjelder det seminaret «Barentshavet på 60 minutter» tirsdag 17. mars. Utover det senker vi kapasiteten på alle visninger og arrangementer til 100, i tråd med anbefalt tiltak, og oppfordrer publikum som ikke føler seg helt friske til å holde seg hjemme, skriver Sveinung Wålengen, leder for Verdensteatret cinematek.

Onsdag sendte Fjordkraft ut en pressemelding om at deres gratisvisninger av filmene «Den 12.mann» og «Frost 2» i Telegrafbukta i Tromsø avlyses. Ifølge selskapet har over 3000 mennesker meldt seg på arrangementene som skulle vært fredag og lørdag denne helgen.

– Vi har med bakgrunn i dette valgt å avlyse arrangementet for å unngå unødvendig risiko for våre kunder og lokalsamfunnet. Vi lover imidlertid å gjennomføre et nytt gratis arrangement så snart dette lar seg gjennomføre, sier Regionsjef for Fjordkraft Nord-Norge, Stig Abelsen i en pressemelding.