Jon Mika (16) fra Tromsø stakk av med Amandus i år igjen

Tromsø-filmskaper Jon Mika Nystad Eskonsipo (16) gikk til topps og kopierte fjorårets bragd.

Privat  Foto: VANT: Her hjemme i stuen lager Jon Mika Nystad Eskonsipo sine animasjonsfilmer. Nå har han vunnet Amandusprisen to år på rad.

kultur

Koronaviruset stoppet ikke Amandusfestivalen fra å bli avholdt. Amandusfestivalen er en norsk filmfestival for ungdom under 20 år og unge filmskapere og har siden 1987 vært arrangert årlig i Lillehammer uken før påske.

Den 33. utgaven ble noe annerledes, ettersom det ble en ren digital festival, men i år som i fjor, vant Jon Mika Nystad Eskonsipo (16) fra Tromsø prisen for beste film i kategorien den eldste ung-kategorien (16-20 år).


Vant Amandusprisen i fjor – nå er Tromsø-gutten Jon Mika (16) nominert igjen

På grunn av koronaviruset blir det en litt annen setting rundt Amandusprisen, men Jon Mika Nystad Eskonsipo (16) håper å gå til topps igjen.


– Denne filmen er et imponerende håndverk generelt, både i historie og produksjonsverdi. Historien er kreativt og morsomt løst med gjennomførte effekter, som får oss til å trekke på smilebåndet. Vinneren er Lego Swimming Pool, sa juryen i begrunnelsen for at 16-åringen fra Tromsø vant i år igjen.

To år på rad

16-åringen fra Tromsø har sin egen youtube-kanal med over 7.000 følgere og i fjor vant han Amandusprisen for første gang med filmen Lego Skating Accident.

I år vant han igjen. Denne gang med filmen Lego Pim in Swimming Pool 2! Filmen kan du se her på YouTube.

VINNER: Jon Mika Nystad Eskonsipo var til stede på Lillehammer i fjor da han vant Amandusprisen for første gang. I år ble festivalen fulgt hjemme fra stua i Tromsø.  Foto: Privay

– Jeg tror det er en ganske stor forandring. Jeg har blitt mye flinkere og er ikke så ustabil lengre, det var jeg før. Jeg har lært mer om kamerabruk, lys og redigering, så alt i alt, synes jeg det har blitt bedre, sa Nystad Eskonsipo til iTromsø før helgen om nominasjonen.

I gang med nye filmer

16-åringen fra Tromsø sier det var veldig overraskende at han vant i år igjen.

– Da jeg hørte de lese begrunnelsen før de sa navnet på filmen, trodde jeg ikke det handlet om min film. Da navnet mitt ble ropt opp, tenkte jeg det måtte være en feil, så det var ganske overraskende. Jeg kunne ikke tro det, sier Nystad Eskonsipo.


Ingen hyttetur i påska? TIFF inviterer til «Drive-in»-kino på Jekta

Denne påska vil Jektas tak være mye mer enn bare en parkeringsplass.


Han var naturlig nok stolt over å vinne i år igjen.

– Det er ganske kult. Det betyr at jeg er ganske flink til å lage film, sier den unge filmskaperen.

Allerede nå er han startet opp med å lage nye filmer for å forsøke å vinne nye priser.

– Det er bare å starte med en gang å lage så mange filmer som mulig og så sende inn. I år sendte jeg inn fire filmer og ble nominert for én, sier han.


50 tromsøværinger: – Dette gleder vi oss mest til å gjøre når koronakrisen er over

Klemmer, turer med venner, frihet, åpen barnehage og skole, hverdager, store middagsselskaper, konserter, teater, pub og fotball. Det er mye å glede seg til.


Selve seieren ble feiret med mamma, pappa, lillesøster og lillebror med ferske muffins og 16-åringen er allerede i gang med en ny film med legofiguren Pim i hovedrollen.

– Den handler om hovedfiguren min Pim som skal på en filmfestivalpremière, så jeg har laget en én meter lang logolimousin. Den er så stor at den ikke får plass i studioet mitt, så den står på kjøkkenbordet vårt nå. Det blir en veldig artig film, sier Jon Mika Nystad Eskonsipo.