Slik blir teaterhøsten på HT: Bremnes-musikal og pop-yndling, burlesk humor, en liten pike med fyrstikk og julefesten som går til helvete

Fredag morgen presenterte Hålogaland teater programmet for høsten 2020.

TEATERHØSTEN 2020: Stykket som åpner teaterhøsten er «Pitbull Terje og kampen mot barnevernet».  Foto: Ronald Johansen

kultur

– Vi er veldig stolte av programmet vi har laget. Det er variert og har både alvor og humor, det smale og det brede. Og så er vi veldig glade for å ha med Gina Lindås Theodorsen fra Tromsø som blir uteksaminert ved Teaterhøgskolen nå i sommer og har takket ja til en to årskontrakt, forteller en av teatrets fungerende teatersjefer, Guri Johnson.


Ragnar Olsen (snart 70): – Jeg vil aldri gå over til å bare dyrke roser

Tirsdag 26. mai fyller ordsmeden Ragnar Olsen 70 år. Det skal på ingen måte gå ubemerket hen.


Pitbull Terje og absurditeter

Første stykke ut, allerede i august, er ungdomsforestillingen «Pitbull Terje og kampen mot barnevernet», som var planlagt å ha premiere våren 2020, men ble utsatt på grunn av korona.

Pitbull Terje blir etterfulgt av det absurde stykket «Kjøkkenheisen» skrevet av Harold Printer i 1957. Medvirkende er blant andre Julia Bache-Wiig fra «The Last Kingdom» og Gina Lindås Theodorsen, den ferske skuespilleren fra Tromsø som blir ferdig utdanna fra Teaterhøgskolen denne våren. Regien har skuespiller og regissør Frank Kjosås.

– Det er et veldig spennende stykke som handler om to leiemordere som sitter og venter på beskjed om hva de skal gjøre, mens det kommer forskjellige ting ned en kjøkkenheis. Stykket er litt i samme landskap som «Vente på Godot» i utgangspunktet, men regissøren har valgt å gjøre to roller om til seks, så her kan alt bli mulig.


Tidligere HT-sjef gråter av glede for ny lovendring: – Vi er ute og feirer, jeg og mitt donorbarn

Stortinget vedtok i dag historisk ending, og den største liberaliseringen av bioteknologiloven er et faktum. Tidligere teatersjef ved Hålogaland teater, Nina Wester, feirer lovendringen på pizzarestaurant med sitt donorbarn.


Bremnes-musikal

Den store satsingen til teatret denne høsten, iallfall sett med nordnorske, musikkelskeres øyne, er den nyskrevne musikkteater-forestillinga «Bare Bremnes» – en forestilling basert på musikken til søsknene Lars, Ola og Kari Bremnes.

På rollelista står det store stemmer, blant andre tromsøartistene Anneli Drecker og Jardar Johansen, popyndlingen Kristian Kristensen, og den tidligere HT-sjefen Iren Reppen.

– Vi ville ha dyktige og kjente sangere i ulike aldre, og er veldig fornøyde. Spesielt artig er det jo med Kristian Kristensen som blir helt ny for oss. Forestillinga handler ikke om Bremnes-søsknenes liv, men er ei vakker reise fra et barns perspektiv gjennom sangene. Det er ikke mye tekst utenom. Det er sangene, sammen med scenografien og bildene, som fører reisen, og så er det Hurtigruta som binder det hele sammen, sier Johnson.


Arktisk Filharmoni stiller gratis opp på studioinnspilling: – Vil gi tilbake til samfunnet

Arktisk Filharmoni stiller opp gratis med strykere til lokale artister og band sine studioinnspillinger.


Festen fra helvete

En annen forestilling som er verdt å trekke fram er den politisk satiren «Familien som kunne snakke om alt». Denne forestillinga har samme besetning som publikumsyndlingen «Hele helvetes slekta» pluss syv skuespillere til, og den handler om en familiemiddag i jula som går skikkelig til helvete.

– Fire søsken, ektefeller, en datter med en kjæreste som er utlending fra et sted med krig og en dement bestefar møtes til en julemiddag. Det som starter som en sivilisert middag, utarter til å bli ganske burlesk. Det er en morsom forestilling, med noe alvor i bunn, og vi tror det kan bli en publikumssuksess.


Gunnars islandske bestefar tipsa ham om en skrivekonkurranse på Island - nå skal teaterstykket oversettes

Dramaet «Ubåt» vant fram i konkurransen med 150 andre bidrag. Stykket skal settes opp på det islandske nasjonalteateret i løpet av 2021.


Et vakkert juleeventyr

Teatret setter også opp Arne Lynges «Jeg forsvinner», en forestilling som mottok Ibsenprisen i 2013, og juleforestillingen «Piken med fyrstikkene» i regi av Katrine Eponine Strøm med Lille HT på scenen.

– Arne Lynge er en utrolig dyktig, viktig, norsk dramatiker som spilles mye i utlandet. Så det gleder vi oss veldig til å vise fram. Og så avsluttes teaterhøsten med Lille HTs oppsetning av «Piken med fyrstikkene», en vakker, trist juleforestilling for barn og voksne som inneholder masse håp og mellomenneskelighet.