Kulturaktører mener avstandsreglene må endres: – Reglene virker litt strengere for teater

I forrige uke sendte flere kulturorganisasjoner et felles brev til Kulturdepartementet med forslag til tiltak som kan gjøre situasjonen bedre i en svært vanskelig tid. 

VIL HA OMKAMP: Anita Mackenroth i Hålogaland Teater forteller at de stiller seg helt bak forslagene i brevet.   Foto: Ronald Johansen

kultur

Bakgrunnen er Folkehelseinstituttets nye nasjonale bestemmelser for avstandsrestriksjoner under arrangement, hvor det presiseres at avstanden mellom sittende publikummere skal være én meter – fra skulder til skulder. Inntil videre er arrangementer med over 200 personer forbudt, og det vil ikke åpnes for arrangementer for over 500 personer før tidligst 1. september.

Daglig leder i Norske kulturhus, Nina Hodneland, mener dette kommer til å få dramatiske konsekvenser for kulturinstitusjonene.

– Hadde vår anbefaling til Kulturdepartementet blitt godkjent kunne kulturhusene hatt drift med en publikumskapasitet på om lag 50 prosent. Nå må de redusere driften tilpasset en publikumskapasitet på gjennomsnittlig 20 prosent. Dette en begrensning som på ingen måte er bæredyktig for kulturhusene i Norge, sier Hodneland i et presseskriv.

Norske konsertarrangører og Norsk teater- og orkesterforening er blant de syv organisasjonene som har signert brevet. Begge har flere kulturinstitusjoner fra Tromsø på medlemslistene, deriblant Hålogaland Teater (HT), Tromsø kulturhus, Buktafestivalen, Bastard Bar og Studenthuset Driv.


Barn og ungdom kan drive full idrettsaktivitet fra 1. august

Regjeringen godtar kamp- og konkurranseaktivitet for barn og unge i idretten fra 1. august.


– Muligheter for en kolossal forbedring

Kommunikasjonssjef ved HT, Anika Mackenroth, forteller at teateret stiller seg helt bak forslagene i brevet, og at billetter for høstens forestillinger allerede er lagt ut.

Første forestilling på HT etter sommerferien er «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet» av Endre Lund Eriksen, som har urpremière 27. august.

– Da har vi tatt høyde for at det skal være ett sete mellom hver publikummer for å overholde avstandsreglene. I tillegg har vi sperret av annenhver rad på Scene Vest, sier hun.

Hun understreker at det skal være trygt å gå på teater, men sier at det fortsatt finnes muligheter for en kolossal forbedring.

– Vi vil forholde oss til publikumsgrensen, og vi har uansett ikke plass til 200 personer per forestilling, sier hun.

– Reglene er virker også litt strengere for teater enn for mange andre steder, når man ser på smitteutviklingen den siste tiden. Vi har også gode rutiner som gir oss god oversikt over alle besøkende i lokalene, sammenlignet med for eksempel på buss eller i butikk, legger hun til.


Arbeidstilsynet på koronainspeksjon: – Flere har ikke vurdert risikoen godt nok

Flere restauranter og overnattingssteder har ikke gjort skikkelig vurdering av smittefaren for egne ansatte. Det viser kontroller Arbeidstilsynet har gjennomført. – Jeg tror vi har bra kontroll nå, sier daglig leder på Mathuset i Tromsø, Thomas Hafstad.


Dette er forslagene

I brevet foreslår en samlet bransje to tiltak som vil dempe de økonomiske konsekvensene, samtidig som smittevernet ivaretas. Norske kulturhus viser til at denne løsningen er brukt i blant annet Danmark.

  • «Norske kulturhus anbefaler at ved arrangement der publikum sitter i fastmonterte seter/seterader, med ansiktet i sammen retning, kan annethvert sete benyttes. Det skal sikres 1 meters avstand mellom publikum målt fra midten av setet.»
  • «Norske kulturhus anbefaler også at hver fastmonterte seterad kan benyttes, da det er avstanden fra ansikt til ansikt som er aller viktigst for å forhindre smittespredning.»