Bukta ble avlyst – satte billettrekord for 2021

Festivalforsker tror folk kan bli «enda sprøere» på festival etter koronakrisa.

BURDE VÆRT STRESSA Fungerende festivalsjef for Buktafestivalen, Kristine Marie Børresen, forteller at hun vanligvis ville tenkt på å rigge til festival denne uka.  Foto: Privat

kultur

– Jeg skulle liksom hatt mye høyere puls nå, sier Kristine Marie Børresen.

Hun er fungerende festivalsjef for Buktafestivalen, som etter planen skulle gått av stabelen torsdag 16. juli. Børresen forteller at det er sårt, og at hun kjenner på kroppen at riggingen til festivalen egentlig allerede skulle starta.

I stedet ble Buktafestivalen avlyst, i kjølvannet av regjeringas forbud mot arrangementer med mer enn 500 deltakere, som tredde i kraft i april. I år skal festivalen holde en serie små arrangementer rundt om i sentrum, for å prøve å tromme opp litt festivalstemning.


Bukta presenterer «Bukta i Byen»: Konserter, quiz, stemning og potetvafler med lodderogn

Årets buktafestival er, som de fleste vet, avlyst. Nå skal gjengen bak Bukta fylle byen med konserter, øl, mat og stemning som et rocka plaster på såret.


Mange vil gi støtte

Likevel ser ikke alt beksvart ut for Tromsøs festivaler. Både Bukta og Rakettnatt, som også måtte avlyse, åpnet for muligheten for å videreføre kjøpte billetter til neste år. Der har festivalene mottatt god respons.

– Totalt er det ti prosent, rundt 200 stykker, som har ønska å få billetten refundert, sier festivalsjef for Rakettnatt, Stian Johansen, og opplyser om at resten har blitt videreført til en eventuell 2021-festival.

SER FRAMOVER: Festivalsjef for Rakettnatt, Stian Johansen, forteller at de aller fleste har valgt å overføre billettene sine til 2021.  Foto: Ronald Johansen

Børresen har også gode tall på denne fronten, og takker nå publikum for tilliten.

– Vi har definitivt opplevd støtte fra folk. De fleste har valgt å videreføre billettene sine til neste år, og det er klart at det varmer hjertene våre. Ingenting er bedre enn at folk vil være med neste gang, og gir oss den tilliten uten å vite hva som står på plakaten, sier hun, og legger til at forhåndssalget for 2021 dermed er rekordhøyt.

Forsker på festivaler

Antropolog og doktorgradsstudent ved Syddansk Universitet, Signe Banke, har forsket på festivalkultur under koronakrisa. Hun peker blant annet på at overføring av billetter ikke er unikt for Tromsøs festivaler.

– Etter festivaler begynte å bli kansellert kunne man se mye sorg i sosiale medier. Samtidig, og kanskje i enda større grad, var det mye støtte for festivalene. Dette kan man også se i den høye andelen som overfører billettene sine til 2021, og sånn sett støtter opp om festivalene sine, sier hun.


Kulturaktører mener avstandsreglene må endres: – Reglene virker litt strengere for teater

I forrige uke sendte flere kulturorganisasjoner et felles brev til Kulturdepartementet med forslag til tiltak som kan gjøre situasjonen bedre i en svært vanskelig tid. 


Kan gå mot publikums-boom

Selv om ingen av festivalsjefene kan si helt sikkert at festivalene kommer tilbake uten smitteverntiltak i 2021, er begge optimistiske. Rakettnatt-sjefen forteller at festivalen vil fokusere på skandinavisk musikk for 2021-programmet, i et forsøk på å omgå koronarestriksjoner.

NYSGJERRIG: Festivalforsker Signe Banke ser med interesse på hvordan folk vil oppføre seg når festivalene kommer tilbake, og peker på at man kan bli «enda sprøere».  Foto: Privat

Banke ser for sin del på situasjonen med interesse, og spekulerer i at neste festivalsommer kan bli noe ganske spesielt.

– Det blir utrolig interessant å se hvordan folk vil oppføre seg på festival så fort livet blir normalt igjen. Noen gjetter at man vil oppføre seg enda sprøere, forteller hun, og får støtte av Bukta-sjefen:

– Ja, vi har snakka om det selv, at det kanskje vil være flere som ønsker å dra på festival. At folk har behov for å møte hverandre, klemme og kjenne på den friheten. Det er jo det vi driver med – nettopp å samle folk.

Johansen i Rakettnatt kjenner selv at han har blitt mer bevisst på kulturtilbudet som fantes etter at det plutselig forsvant.

Det tror festivalforskeren kan gjelde flere.

– På en måte tror jeg festivaler ble tatt litt for gitt før denne krisa – i alle fall deres overlevelsesevne og tilstedeværelse. Men med krisa kunne folk se sårbarheten til festivalene de er glade i, og vi ser nå massiv støtte for at festivalene skal kunne overleve, sier Banke.