Nordnorsk kortfilm vant stor amerikansk pris – er den andre filmen fra Nord-Norge som kan vinne en Oscar i år

Kortfilmen «Ivo» stakk sist helg av med den gjeve prisen Grand Prize under amerikanske Rhode Island International Film festival. Filmen er dermed kvalifisert til å søke om å bli Oscar-nominert.

«IVO»: Stillbilde fra kortfilmen «Ivo», regissert av Christina Lande, med Guri Johnson i hovedrollen.  Foto: Stillbilde

kultur

iTromsø skrev i juni om kortfilmen «Liremu Barana», skrevet og produsert av tromsøværing Elisa Fernanda Pirir, som vant Gullstolen på Kortfilmfestivalen i Grimstad for beste norske kortfilm, og dermed skulle bli vurdert av en Oscar-jury.

Nå har nok en nordnorsk kortfilm vunnet en stor pris, og har dermed sjansen til å få en Oscar-nominasjon. Produsent for kortfilmen «Ivo», Mona Steffensen, forteller at det er rimelig unikt.

PRODUSENT: Mona Steffensen har produsert kortfilmen «Ivo» som vant den gjeveste prisen på The Rhode Island Film Festival i helga.  Foto: Privat

– Jeg har ikke hele oversikten over hvem som har vunnet tidligere, men det er stort å vinne en slik internasjonal pris. Det er utrolig artig og ganske surrealistisk, sier produsenten som fulgte utdelinga over nett på søndag.

På samme prisutdeling vant den samiske filmskaperen Marja Bål Nango regiprisen for kortfilmen Njuokčamat. Steffensen mener at dette viser potensialet som ligger i nordnorsk film.


Marja Bål Nango (31) har laget en film om følgene av voldtekt

Filmen "Tungene" av Marja Bål Nango (31) handler om ei kvinne som blir voldtatt under en snøstorm på vidda, og de psykiske ettervirkningene som følger henne etter hendelsen.


– At vi kun får smuler av filmbudsjettet nasjonalt, er helt absurd, og slike priser viser at det ligger mye uforløst talent i landsdelen. Vi har historiefortellere som kan nå langt, som leverer i topp klasse, men vi er avhengige av midler.

Steffensen, som opprinnelig er fra Skjervøy, har arbeidet som produsent i Tromsø i 16 år. Hun omtaler regissør og manusforfatter av «Ivo», Christina Lande, som et spesielt talent.

– Prisen er også en bekreftelse på at man har jobbet strategisk riktig.


Etter økte tilskudd på 10 millioner sitter nordnorsk filmbransje igjen med smuler: – Dette er blodig urettferdig

Regjeringen har økt tilskuddene til norsk regional filmbransje med 10 millioner kroner i 2020. Filmfond Nord fikk kun 98.000 kroner. Det er under én prosent av økningen. Samtidig går mesteparten av penger i norsk filmbransje til store Oslo-produsenter.


Grepet av manuset

Kortfilmen «Ivo» handler om den 64 år gamle læreren Iben som lever alene sammen med sin hund Ivo i en liten bygd i Lofoten. For å hjelpe den vanskeligstilte elevene Markus, tar hun han med seg når hun går tur med hunden sin. En dag får Markus leke alene med Ivo. Leken kommer ut av kontroll og bygda hevder i etterkant at Ivo har bitt Markus, og krever at han blir avlivet.

Det er HT-skuespiller, og tidligere også fungerende teatersjef ved HT, Guri Johnson spiller hovedrollen Iben i kortfilmen. Hun er, som Steffensen, veldig fascinert av regissør Lande.

– Hun er ung, fantastisk hyggelig og flink. Jeg ble så grepet da jeg leste manuset, og jeg var så heldig at jeg fikk være med i filmen. Hun har en egen finurlig måte å regissere på.

SKUESPILLER: Guri Johnson spiller Iben i kortfilmen Ivo som vant Grand Prize under amerikanske Rhode Island International Film festival i helga.  Foto: Ronald Johansen

– Hva tror du er grunnen til at filmen treffer?

– Det er vanskelig å si, men det er noe med det å fortelle en gjenkjennbar og sår historie på en enkel måte. Det er en bevegende og rørende film om det å være menneske, om det å være utenfor i en lite miljø, og om det å bli mobbet.

Johnson synes det er veldig artig at kortfilmen kan bli nominert til Oscar, særlig for regi og manus.

– Det er stas at filmen har fått så mye oppmerksomhet, både for Mona (produsent), for regissøren og for nordnorsk film. Og så er jeg glad for at jeg iallfall ikke har ødelagt for filmen, sier skuespilleren som kan ses i farsen «Familien som kunne snakke om alt» på Scene Vest i november.