Åpner HT igjen med sensitivt ungdomstema: – Viktig å ta denne gruppa på alvor

27. august viser Hålogaland Teater forestillingen «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet», et halvt år på etterskudd.

FORESTILLING IGJEN: Alexander Rindestu (t.v.), Ellen Andreassen, Andrea Vik, og Espen Mauno øver på forestillingen «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet». 

kultur

Forestillingen skulle opprinnelig hatt premiere 25. april i år, men på grunn av koronapandemien måtte teateret legge forestillingen på is.

27. august kan Hålogaland Teater endelig ønske publikum velkommen igjen med forestillingen «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet».

– Vi har kjørt teateret gjennom flere nettmøter under koronaperioden. Det er klart at vi har hatt en vanskelig tid, men vi har klart oss uten permisjoner eller oppsigelser. Det har vært krevende å starte opp igjen siden det enda er en del restriksjoner. Er man syk, eller har forkjølelsessymptomer, så må man teste seg for korona og holde seg hjemme. På teateret må man holde avstand når man skal passere hverandre. I tillegg kommer alt det vanlige inn ved å drifte et teater når vi øver, sier Egill Pálsson, som er teatersjef.


Slik gjennomfører HT prøver under koronatiden: – Vi kunne løse den scenen lett med at «æ klaska ho på ræva» i stedet

De store teatrene i Norge har permittert over en lav sko. Hos Hålogaland Teater er de i full gang med prøver, selv om ingen vet hvor, hvordan eller når noen får se det.


Aktuelt tema

«Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet» handler om Jim og Terje som skal begynne på ungdomsskolen. De er redde for at de skal bli mobbet dersom de ikke får seg kjæreste. I tillegg er foreldrene deres av det noe spesielle slaget, noe som gjør at barnevernet kommer på banen.

OVERGANG: Andrea Vik (t.v.), Espen Mauno, Alexander Rindestu, og Ellen Andreassen, Andrea Vik, spiller i forestillingen «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet» som handler om overgangen fra barneskole til ungdomskole. 

Pálsson mener det Jim og Terje opplever på hjemmebane kan sammenlignes med det enkelte har opplevd under koronakrisen.

– Det er utrolig tilfeldig at en forestilling med en slik tematikk blir den første forestillingen vi setter opp etter koronakrisen. Vi er veldig glade for å kunne sette den opp, og jeg er imponert over teamet som ikke har gitt opp.

– Puberteten er en del av livet som mange kanskje helst vil glemme. Det å bli mobbet, være annerledes og presset å få seg kjæreste er veldig tabubelagt. Når man viser et slikt tema med en dose humor så blir det på en måte uskadeliggjort. Jeg tror publikum vil ta dette godt imot, siden dette er et tema jeg tror folk ønsker å snakke mer om temaet enn hva de selv tenker, legger han til.


Kulturaktører mener avstandsreglene må endres: – Reglene virker litt strengere for teater

I forrige uke sendte flere kulturorganisasjoner et felles brev til Kulturdepartementet med forslag til tiltak som kan gjøre situasjonen bedre i en svært vanskelig tid. 


– Kjenner meg igjen

Espen Mauno spiller Jim i forestillingen. Han kjenner seg igjen i sin karakter fra den gang han selv begynte på ungdomsskolen.

– Jeg var veldig puslete da jeg skulle begynne på ungdomsskolen, og var veldig redd for dem som var eldre og mye større enn meg. I tillegg fikk flere seg kjæreste på den tiden, og man fikk kanskje et press på å finne seg dame dersom man skulle være kul, forteller Mauno.

– Man kjenner seg kanskje igjen i den usikkerheten med å begynne på ungdomsskolen ved at man måtte bevise noe, legger Aleksander Rindestu til, som spiller Terje.

VENNER: Alexander Rindestu (t.v.) og Espen Mauno spiller rollene som vennene Pitbull Terje og Jim. 

Begge er enige i at pubertetsperioden på ungdomsskolen ikke er den letteste perioden i livet.

– Alt blir så viktig og stort, sier Mauno.

– Samtidig dreier det seg også om å holde sammen gjennom vennskap. Det er kjempeviktig å finne en måte å ufarliggjøre temaet på. Klart puberteten preges av at ting er pinlig og flaut, men det er likevel viktig å ta denne gruppa på alvor, legger Rindestu til.

Morten Røsrud, som har regien, mener forestillingen passer for alle fra ni til åtti år.

– Målgruppa er ungdom. Samtidig har alle hatt sine utfordringer som kan knyttes til tematikken i forestillingen. Å gå fra barneskole til ungdomsskole er et brytningspunkt som omhandler pubertet og vennskap, og å ta vare på hverandre. Jeg tror også voksne vil kunne kjenne seg igjen ved hvilke utfordringer det er å ha barn, sier Røsrud.


Kulturhuset utsetter flere konserter og forestillinger i høst på grunn av korona

Både Kulturhuset og Hålogaland Teater gjør endringer i høstens program.


REGI: Morten Røsrud har regi i forestillingen «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet». 

– Har ikke vært lett

Pálsson mener det skal bli godt å komme i gang igjen etter en utfordrende periode hvor koronaviruset har hatt hovedrollen.

– Jeg kan ikke si det har vært lett å starte opp teateret igjen med de reglene som er satt, men det er vår jobb å skape teater. Det er klart det er energikrevende og veldig anstrengende, men et tomt teater er helt meningsløst, sier teatersjefen og opplyser at de har tatt hånd om smittetiltakene når publikum kommer.

– Vi har en del sikkerhetstiltak for publikum. De er nødt til å holde avstand dersom de ikke er fra samme husstand, så de kan bare sitte på annenhver rad. I tillegg gjelder enmetersregelen så det må være ett ledig sete mellom hver husstand.

GLEDER SEG: Egill Pálsson teatersjef på HT, ser frem til å få tilbake publikum etter koronakrisen.  Foto: Jan Fredrik Frantzen

Koronaperioden har også vært utfordrende også for de i forestillingen.

– Det har vært en uvanlig prøveperiode som har vært ganske oppstykket, men vi har hatt god tid til å jobbe med teksten, forteller Mauno.

– Det har helt klart vært utfordrende. Utsettelsen tok litt drivkraften ut av oss, men vi har holdt motivasjonen oppe, legger Rindestu til.

Regissøren selv ser fram til premièren.

– Det kommer til å skje mye de neste dagene, men jeg tror det kommer til å bli en fin forestilling og publikum kommer til å kose seg, sier Røsrud.